MOBIL

Hvorfor du ikke skal bekymre deg for Android-versjonen din

Det er ikke så viktig å ha nyeste Android-utgave som du kanskje tror.

Apples Tim Cook hevder at siden Android-brukere flest ikke er på siste utgave av Android, er de utsatt for sikkerhetsrisiko.
Apples Tim Cook hevder at siden Android-brukere flest ikke er på siste utgave av Android, er de utsatt for sikkerhetsrisiko. Bilde: Apple, skjermdump
Marius ValleMarius ValleJournalist
27. juni 2014 - 15:53

Android beskyldes ofte for å være en fragmentert plattform. Det er mange forskjellige utgaver av Android, og langt de fleste kjører en eldre versjon på smarttelefonene sine.

De nyeste tallene som viser plattformversjoner bekrefter dette. Den mest utbredte utgaven er i dag Jelly Bean, altså versjon 4.1 til 4.3. 58,4 prosent av alle Android-enheter kjører denne utgaven, mens bare 13,6 prosent kjører den nyeste versjon 4.4 KitKat.

Det er fortsatt 14,9 prosent som kjører versjon 2.3 Gingerbread. Denne ble lansert i 2011.

Det er mange som tar opp dette, og spesielt hovedkonkurrenten Apple pleier å problematisere det.

LES OGSÅ: Googles nye Android skal være overalt

- Bare en av ti har nyeste Android

Da de lanserte iOS 8 nylig, benyttet Apple-sjef Tim Cook anledningen til å peke ut at ni av ti iOS-brukere er på iOS 7, mens bare en av ti Android-brukere er på siste utgave av Android.

Han trakk også frem at en tredel av Android-brukerne kjører svært gamle versjoner.

– Det betyr at disse kundene ikke får flotte nye funksjoner. De kan ikke kjøre de siste appene. Og de får ikke sikkerhetsoppdateringer som de kan trenge for å være trygge. Dette er spesielt viktig for Android, som dominerer det mobile skadevare-markedet, sa Cook. Se video her.

Dette bet Google seg selvsagt merke i, og det er kanskje ikke overraskende at de ikke er helt enige i denne fremstilligen av Android som det reneste ville vesten.

Det er nemlig gode grunner til å hevde at hvilken versjon av Android man kjører ikke egentlig har så stor betydning.

LES OGSÅ: Nokia vil gjøre Android enklere å bruke

Så lenge du har siste versjon av appen Google Play Services installert, har du de siste sikkerhetsoppdateringene fra Google.
Så lenge du har siste versjon av appen Google Play Services installert, har du de siste sikkerhetsoppdateringene fra Google.

Google Play Services

En rekke sikkerhetsoppdateringer, programvarefikser, funksjoner og nye API-er (programmeringsgrensesnitt) dyttes nemlig ut til Android-brukere via Google Play Services. Dette er en app som ligger på Android-enheter, og som oppdateres automatisk når det kommer en ny versjon, og den har vært en del av Android siden 2012.

Mens du tidligere måtte vente på at telefonen din skulle bli oppdatert med en ny versjon av Android for å få nye funksjoner, er dette ikke i like stor grad et problem i dag. Færre nye funksjoner blir nemlig introdusert som deler av kjernen i plattformen.

Rent praktisk betyr det at du slett ikke trenger å vente på en ny versjon av Android for å ha en telefon som er oppdatert, så lenge du har siste versjon av Google Play Services, og Googles øvrige apper holdes oppdatert på enheten din.

Google trekker frem at deres tilnærming til operativsystemoppdateringer får nye funksjoner ut til brukere raskere.
Google trekker frem at deres tilnærming til operativsystemoppdateringer får nye funksjoner ut til brukere raskere.

Rask utvikling

Da Googles leder for Android, Chrome og apper, Sundar Pichai, presenterte Android L tidligere denne uken, tok han opp akkurat dette.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Han pekte på at det Google forsøker å gjøre er å bygge en åpen plattform og ha et høyt tempo når det kommer til innovasjoner. Som eksempel trakk han frem at utskiftbart tastatur og widgeter kom til Android for fire til fem år siden, men kommer først nå på iOS.

– Vi vil være sikre på at vi leverer disse mulighetene til brukere så fort som mulig. Det er der Google Play Services kommer inn. Google Play Services sendes ut hver sjette uke, og 93 prosent av våre brukere er på den siste versjonen av Google Play Services, over alle versjoner av Android, sa Pichai. Du kan se video her.

Han mener at valg av denne modellen på mange måter betyr at Android kan oppdateres raskere enn mange andre plattformer.

LES OGSÅ: Slik får du ett passord på alle tjenester

Googles Sundar Pichai peker på at 93 prosent av Android-brukere kjører siste utgave av Google Play Services.
Googles Sundar Pichai peker på at 93 prosent av Android-brukere kjører siste utgave av Google Play Services.

- Svært få opplever skadevare

Som tilsvar til Apples påstander om at Android er utsatt for skadevare, trakk han frem at alle apper i Google Play skannes for skadelig kode. Det er også mulig å skanne kode fra apper som er lastet inn utenom Google Play.

– Basert på alle data vi ser har godt under en halv prosent av brukerne noen gang støtt på skadevareproblemer. Og i større grad sender vi ut sikkerhetsoppdateringer gjennom Google Play.

Dette betyr at alle sikkerhetsfikser som gjelder Googles egen kode kan dyttes ut via Google Play Services innen seks uker.

Likevel - Apple har rett når de hevder at versjonsfragmenteringen til Android betyr at alle brukere ikke får tilgang til de nyeste funksjonene som bygges inn i selve plattformen.

For eksempel må man være på minst versjon 4.1 for å få det såkalte «Project Butter», som sørger for at brukergrensesnittet går som varm kniv i smør.

LES OGSÅ: Dette geniale tastaturet har blitt gratis

Oppdateringer tar fortsatt tid

For mobilprodusentene er dessuten versjonsoppdateringer av Android en stor hodepine. Etter at en ny utgave er lansert må de sikre seg at deres egne apper og annen kode fungerer på den nye versjonen av Android. Deretter må programvaren sendes til operatørene, som igjen må godkjenne den nye programvaren, før den til slutt sendes ut til brukerne.

Dette er grunnen til at det tar mange måneder fra en ny Android-versjon blir lansert til den faktisk dukker opp på telefonen din. Det er dessuten langt fra sikkert at den dukker opp i det hele tatt.

Produsenten må tross alt vurdere arbeidet opp mot hvor populær den aktuelle modellen er. Det vil ikke svare seg å bruke ressurser på en oppdatering til få brukere.

Via Google Play Services kan du endre en rekke innstillinger, blant annet om du vil velge vekk interessebaserte annonser.
Via Google Play Services kan du endre en rekke innstillinger, blant annet om du vil velge vekk interessebaserte annonser.

Google dytter ut oppdateringer raskere

Med Google Play Services har Google sørget for å gjøre dette til et mindre problem. De har dessuten gjort de fleste av sine egne apper tilgjengelige som frittstående apper som oppdateres separat. Så om det kommer en ny versjon av Gmail-appen, trenger du ikke å vente på at mobilprodusenten skal somle seg til å oppdatere telefonen din.

Flere mobilprodusenter har også valgt en lignende modell. De utstyrer telefonene sine med egen programvare som oppdaterer appene de selv har laget, slik at du slipper å vente på en stor oppdatering for å få tilgang til de nyeste funksjonene.

Kjører du en gammel Android-utgave er det altså neppe noen stor grunn til å fortvile over at den fortsatt kjører en eldre utgave av Android. Men vil du ha de aller nyeste funksjonene må du belage deg på å kjøpe en ny telefon.

Kjøper du en Nexus-telefon vil du være sikret siste versjon av Android i 18 måneder etter at den første gang kom i salg.

LES OGSÅ:

Slik får du mye skylagring helt gratis

25 tips og triks til Sony Xperia Z2

5 apper du kan glemme på iPhone

Tre tjenester du bør slutte å betale for

Slik kommer du i gang med Android  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.