ARKIVNYHETER

Hydro: Tror på norsk aluminum

MÅ FORNYES: Aluminiumsproduskjonen i Årdal vil fornyes dersom Hydro får nye langsiktige kraftavtaler på plass innen 2015.
MÅ FORNYES: Aluminiumsproduskjonen i Årdal vil fornyes dersom Hydro får nye langsiktige kraftavtaler på plass innen 2015. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
18. aug. 2011 - 10:30

Før Hydro bestemmer seg for å investere i ny aluminiums produksjonskapasitet i Norge er det to elementer som må på plass.

  • Det må inngås langsiktige kraftkontrakter som sikrer stabile og langsiktige priser og rammebetingelser.
  • Det må innføres et felles europeisk unntak for CO 2 avgifter for bedrifter som kan oppleve karbonlekkasjer.

– Det er galt å stenge ned aluminiumsproduksjon i Norge for å se den gjenoppstå i et land uten CO 2 kvoter eller avgifter. Derfor er det viktig at regjeringen følger EU når det gjelder unntak for CO 2 kvoter til industri som klan være utsatt for såkalt karbonlekkasje, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg. Han mener at Norge må følge EU dersom aluminiumsindustrien skal bestå i Norge.

– Skal vi ha aluminiumsproduksjon her etter 2020 må vi ha en global CO 2-kostnad for vår industri, sier han.

Nye kraftavtaler i 2015

Hydro er godt dekket med kraft fram til 2020, men da løper en rekke av kraftkontraktene ut. Innen den tid må disse kontraktene fornyes, helst innen 2015. – Da må vi ha på plass langsiktige kraftavtaler som sikrer vår prodsu\uksjon. Vi er Norden største kunde og er avhengig av stabile forhold for å kunne overleve i aluminiumsindustrien.

– Kraftkrevende industri på Sørlandet har nylig inngått nye kraftkontrakter de er fornøyde med. Er ikke disse gode nok for Norsk Hydro?

– Nei, de er ikke langsiktige nok. Vi må ha kontrakter som varer betydelig lenger skal vi være sikre på at det lønner seg med nye investeringer i bedriftene vår. Dersom vi blir enige om nye kraftkontrakter innen utløpet av 2015, så vil vi kunne investere i nye anlegg og sikre drift i mange år framover, sier Brandtzæg til Industrien.



Må fornye

Etter hva Industrien erfarer kan de være snakk om nye investeringer både i Årdal og på Karmøy. Allerede nå er utbyggingen av det nye gjenvinningsanlegget på Karmøy i gang. Det skal stå ferdig i 2012. Skal Hydro bygge en ny produksjonslinje for primærmetall, er kravet et produksjonen herfra må være lønnsom og i verdensklasse. Det betyr at produksjonskostnadene må være lavest mulig, helst ligge som nr. 1 eller to på verdensbasis når det gjelder forbruk av energi per produsert tonn aluminium.

Å få sikret kraftkontraktene vil også bety at allerede eksisterende anlegg vil fornyes. – Vi må avsette betydelige beløp til å fornye eksisterende anlegg, men vi vil ikke gjennomføre slike vedtak og investeringer før vi vet at vi har kraft til rett pris. sier Brandtzæg.



Kraftoverskudd

Hydro har analysert det framtidige nordiske kraftmarkedet og kommet fram til at det på sikt vil bli et betydelig kraftoverskudd i Norden. Det nordiske kraftmarkedet er like stort som i Tyskland og markedet for kraft i Norden vil være stabilt i lang tid framover uavhengig av utenlandskabler. Analysen viser at utenlandskablene i liten grad kommer til å påvirke kraftprisene og etterspørselen i Norden. Til det er kapasiteten for lav.

Kraftoverskuddet gir lavere priser som igjen danner et grunnlag for å investere i ny produksjonskapasitet for aluminum. Hydros analyse viser at minimum 20 nye TWh vil bli faset inn i kraftmarkedet de nærmeste årene, samtidig som energieffektivisering vil medføre at ytterligere mer kraft frigjøres. – Vi tror vi får lavere priser som følge av ny kraft inn i det nordiske kraftmarkedet. Vårt kraftmarked er et av de få som er enkle å regulere og vi har lave grensekostnader, som sikrer at det er lønnsomt å produsere kraft selv med lave kraftpriser. For kraftverk basert på fossilt brensel må kraftprisen være høyere enn for brenselet, så dersom kull, olje og gassprisene blir for høye vil kraftverkene stenges, sier rådgiver Bjørn Kjetil Mauritsen. Han har stått ansvarlig for analysen. Mauritsen har tidligere vært politisk rådgiver for Thorhild Widvey da hun var olje- og energiminister i Bondevik II regjeringen.

Lavere forbruk

Det er for tiden ingen kraftmangel i Norden. At prisene varierer skyldes markedets forventninger om nedbør. Etter regnet på forsommeren har kraftprisene falt betraktelig fordi det nå er utsikter til at magasinene fylles. Dessuten har ikke etterspørselen etter kraft økt noe særlig. Hydros prognoser viser at kraftmarkedet vil ha ettervirkninger av kraftprisen helt fram til 2017. Da først vil kraftforbruket i Norden vil nå 2008.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.