ULM: I den lille kommunen Bellenberg utenfor Ulm i Sør-Tyskland, mellom München og Stuttgart, har Hydro nylig åpnet et testsenter for sine energieffektive Wicona fasadeløsninger.
Les også: Hydro vil lage plussbygg
Samvirke
Hit kan eksisterende og fremtidige kunder komme for å prøve ut alle aluminiumbaserte byggsystemer innen Hydros merkevareselskap Wicona, som omfatter alt fra fasader, vinduer og dører - til solskjerming og solcellesystemer.
– I bygninger er mye av utfordringen å få mange teknologier til å virke sammen. Det er et samspill mellom fagområder som materialteknologi, belysning, ventilasjon og solenergi - derfor har vi eksperter på alle områder, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg, som er overbevist om at denne tverrfaglige kompetansen må til for å få mer energieffektive bygg.
Plussbygg
At det nytter er testsenteret i seg selv et godt eksempel på. Det har et årlig energiforbruk på under 40 kWh per kvadratmeter. Til sammenlikning har konvensjonelle bygninger som reises i Europa i dag et energiforbruk på cirka 100 kWh per kvadratmeter.
Energiforbruket dekkes inn gjennom året takket være kraftproduksjon fra solceller (30.000 kWh/a) og et avansert grunnvannsbasert varmepumpesystem som gjør at bygget i perioder produserer mer energi enn det bruker. Hydro selv kaller det ikke bare energinøytralt, men et plussbygg.
Les også:
Mindre detaljstyring
Politisk rådgiver Jarand Felland i Olje- og energidepartementet omtaler Hydros satsing på energieffektivisering som både spennende og fremtidsrettet, og fikk en oppvekker etter å ha besøkt testsenteret i Bellenberg.
– Har du sett noe her som regjeringen kan ta med seg når de skal sette nye klimamål?
– Regjeringen har akkurat hatt en runde med byggeforskriftene - blant annet for å få mindre varmetap fra bygg - men med denne teknologien viser de at man kan gå mye lenger. Jeg har sansen for det som har blitt sagt her om at vi kanskje ikke skal sette så strenge detaljkrav til isolasjonstykkelser, vindustyper og lignende, men heller sette et mål om at hver kvadratmeter i et bygg skal ha et gitt maksimalforbruk av energi. Da står man friere til å velge de løsningene som passer best lokalt, samtidig som man sikrer et mer energieffektivt bygg. Sånt gir muligheter, så dette er noe vi må se på, sier Felland.