– Det store flertallet av store internasjonale selskaper våger ikke å ta i bruk nettskyen, selv om de er sikre på at det vil gi lavere kostnader, forteller teknologisjef Larry Beck hos IT-selskapet Avanade.
Det viser en undersøkelse som selskapet har fått gjennomført.
Avanade eies av Microsoft og Accenture og har som formål å iverksette effektive IT-løsninger utarbeidet av eierselskapene.
Her leder Larry Beck strategien for cloud computing, eller data levert over nettet. På norsk er begrepet ”nettskyen”. (Se faktaboks.)
Frister
Teknisk Ukeblad møter Beck i lokalene til Microsoft-eide Fast Search & Transfer i Torggata i Oslo.
Her driver Fast, Accenture og Avanade et innovasjonssenter som skal friste foretak til å ta i bruk Microsofts teknologi og Accentures strategier i skjønn forening.
En av de store trendene nå er at de smarteste og rimeligste løsningene er å få levert programvare og IT-tjenester på linje over nettet, som er kjernen i cloud computing.
Men Larry Beck opplever store motforestillinger mot å ta i bruk denne muligheten.
Engstelige
– Undersøkelsen viser at toppsjefer og IT-direktører har tro på å redusere IT-kostnadene ved hjelp av nettskyen. På den annen side er de så engstelige for at sensitiv informasjon skal komme på avveie at de ikke våger å prøve seg, sier Beck.
De rene tallene viser at 90 prosent kjenner nettsky-begrepet, at 60 prosent benytter seg av teknologi som et redskap for å kutte kostnader og at 71 prosent ser nettskyen som en reell mulighet og ikke bare en ”hype”.
– Men når det gjelder faktisk bruk er det bare fire av ti selskaper som benytter cloud computing i dag, bemerker teknologisjefen.
Redde
– Hva kan årsaken være?
– De er engstelige for å miste kontrollen og frykter sikkerhetstrusler. De er redde for at sensitiv bedriftsinformasjon kan komme på avveie.
– Det kan jo være en grunn til det. I Norge har det vært mange angrep med skadleig programvare mot store organisasjoner, som politiet?
– Men det er ikke noen grunn til å frykte mer for sikkerheten på nettet enn i eget nettverk i egne lokaler. Dette handler om én ting: Å sørge for en god sikkerhetspolicy blant de ansatte. Det er mye mer data som går tapt fordi folk mister mobilen eller laptopen enn det som mistes over nettet, kvitterer Larry Beck.
Sikkert nok
– Så hva er løsningen?
– Her har IT-bransjen en utfordring. Den må lære sine kunder å forstå sikkerhet. Og det er ikke lett. Selv jeg som mangeårig teknolog har brukt lang tid på å lære det. Og folk har en tendens til å kreve høyere sikkerhetsgrad her enn i sitt nåværende datanettverk. En del av løsningen er å få dem til å akseptere at sikkert nok er godt nok. det er jo det samme prinsippet som gjelder for nettbankene, illustrerer han.
– Den som lykkes med å gjøre kundene trygge på at nettbaserte tjenester er like trygt som tradisjonell drift, vil ha et stort konkurransefortrinn, sier Larry Beck.