IT

I år begynner mobilbetalingen

Mobiltelefonen vil bli den nye lommeboken, tror Visa.

Enklere: I løpet av året kan du bruke telefonen mange steder til å betale små og store beløp. Betalingskortet ligger inne i telefonens SIM-kort og kan kommunisere trådløst med terminalen om du har en moderne smarttelefon.
Enklere: I løpet av året kan du bruke telefonen mange steder til å betale små og store beløp. Betalingskortet ligger inne i telefonens SIM-kort og kan kommunisere trådløst med terminalen om du har en moderne smarttelefon. Bilde: Odd R. Valmot
17. jan. 2013 - 18:18

2013 blir året vi for alvor tar i bruk mobiltelefonen i stedet for plastkortet. Det mener Visa, som snart er klar med to ulike løsninger.

V.Me

Den ene er den lenge omtalte måten å holde telefonen bort til en betalingsterminal og aktivisere betalingskortet som ligger inni selve SIM-kortet. Selve kommunikasjonen skjer via NFC (Near Field Communication), som svært mange moderne telefoner nå er utstyrt med.

Den andre måten å betale på er via en nettside med en ny tjeneste som Visa kaller V.me. Her lagrer brukerne all den nødvendige informasjonen som trengs for å utføre betalingen og det eneste man trenger å gjøre er å klikke på V.me-ikonet og taste inn en pinkode.

Tjenesten er rullet ut i flere store land i Europa og kommer kanskje til Norge i år.

– Betaling via NFC innebærer ikke noe annet enn en ny type kortbærer. Fra et plastkort, hvor chip-en er bygget inn, til en mobiltelefon hvor chipen er en liten del av SIM-kortet. Det bankene har bestemt er at grensen for å taste inn pinkoden når du betaler er når beløpet overstiger 175 kroner. Hver gang du går over dette beløpet må du taste inn koden på nytt. Det gjør det veldig lett å betale småbeløp bare ved å stryke telefonen over terminalen og det sikrer at du aldri taper mer enn småpenger. Dette er fremtidens mobile lommebok og for at den skal fungere som det må den selvfølgelig inneholde betalingskort. Ett eller flere, sier Visas norgessjef Wilhelm Wisbech.

Les også: Snart kan du se saldo direkte på bankkortet

Sertifiserer mobiler

Han forteller at Visa i løpet av året vil vi ha sertifisert rundt 80 mobiler på markedet som har NFC og som kan brukes som betalingskortbærer. I første halvår skal Telenor og DNB sette i gang det de kaller en kommersiell pilot.

De fleste bankene viser stor interesse for betaling over NFC og at det vil skje mye allerede i år.

– Vi er i full gang med utrullingen av NFC-teknologien i en lang rekke land etter en svært vellykket test under OL i London i sommer. Dette er noe forbrukerne setter stor pris på. Det er synd at Apple utelot NFC i nye iPhone 5, men vi får håpe de bygger inn teknologien i neste utgave av telefonen, sier Wisbech.

– Mange av de terminalene vi har ute er allerede forberedt på betaling med NFC og så å si alt vi bytter ut nå er slike. I tillegg til den fysiske terminalen må brukerstedet også ha den riktige programvaren, men det tar vi oss av. Slik trådløs betaling er ikke satt i drift ennå, men vi har stor tro på at det kommer i gang i år, selv om vi fremdeles er i en høna og egget-situasjon, sier informasjonssjef i Nets (tidligere BBS), Stein-Arne Tjore.

Trådløse alternativer: Visas norgessjef, Wilhelm Wisbech, tror et vanlig betalingskort med innebygget NFC vil komplettere telefonene med NFC når vår nye trådløse betalingsverden skal rulles ut.
Trådløse alternativer: Visas norgessjef, Wilhelm Wisbech, tror et vanlig betalingskort med innebygget NFC vil komplettere telefonene med NFC når vår nye trådløse betalingsverden skal rulles ut.

Kontaktløst

En annen måte å bruke NFC-teknologien på er å benytte såkalte kontaktløse betalingskort. Visa har allerede 50 millioner ute i Europa, og det vil øke med 20 til i år.

Slike kort er helt vanlige betalingskort, men med en antenne og elektronikk i tillegg som gjør at de kan kommunisere trådløst med terminalen uten å stikkes inn i en sprekk.

I Europa er det allerede 650 000 terminaler i drift.

– Jeg tror vi trenger både NFC i mobilene og i kontaktløse kort fremover, men det er nok mobilen som vil bli foretrukket på sikt, sier Wisbech.

Les også: Vil samle alt du har i lommeboka i mobilen

Kortgale

Visa har nå 466 millioner betalingskort ute i Europa, og tallet økte med fem prosent i fjor. Men det er bare barnematen i forhold til her på berget.

Vi har 7,4 millioner kort, og det er langt flere per innbygger, selv om veksten er noe mindre med 2,2 prosent. Trekker vi fra barn så er det omtrent to Visa-kort for hver av oss, og hver av dem ble dratt 225 ganger i fjor. I tillegg kom kredittdelen, som ble brukt 33 ganger.

Nesten alle tall for Visa i Norge peker oppover. Unntaket er gjennomsnittsbeløpet vi handler for. Det sank med 1,4 prosent, men kan også tolkes positivt.

Det betyr at vi bruker betalingskortene til alt mulig og på stadig mindre kjøp. 43,3 prosent av all betaling på terminaler i Norge skjer via Visa, og det fortsetter å øke.

– Sikkerheten ved kortkjøp i Norge er også bedre. Vi har under halvparten av den svindelprosenten vi opplever ellers i Europa og som er som er på 0,04 per hundre euro. Litt av grunnen er at har vært tidlig ute med å bytte til smartkort og at vi har tatt i bruk et sikkerhetstall på baksiden av kortet.

Store tall

I fjor ble Visakort i Europa brukt 31,2 milliarder ganger til en omsetning i betalingsterminalene på 1,3 billioner euro. Det er én euro for hver 6,75 som ble brukt i fjor i verdensdelen. I Norge brukte vi kortene våre, Visa og andres, til å betale 492 milliarder kroner.

– Det er mange grunner til at folk foretrekker å bruke kort. Det betyr sikkerhet for både butikken og kunden. Og for samfunnet innebærer det en transparens som stopper svart økonomi, sier Visas Norden-sjef Fredrik Westerman.

Selv om folk er ivrige til å trekke kortet, er det nettbetaling som øker mest. I fjor gikk 20 prosent av Visas betalingsformidling på nettet. Resten på betalingsterminaler. Men med en vekst på hele 16 prosent så er det nettet som vokser raskest.

Les også:

Snart kan du betale med en app

Slik tar superhackeren kontroll over telefonen din

Små lapper gjør smarttelefonen smartere  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.