Da søkefristen for høyere utdanning gikk ut i fjor var oljeprisen på rundt 60 dollar. Resultatet ble at omkring halvparten av søkerne til petroleumsingeniør-utdanningene forsvant.
NTNU opplevde det største fallet, med en søkernedgang på hele 73 prosent fra året før.
Med bare et par måneder igjen til årets frist, er oljeprisen nesten halvert fra i fjor, og ligger helt nede på 30-tallet.
Det skremmer oljebransjen.
– Velger noe annet
Gisle Hellsten ved Karrieresenteret på Universitetet i Oslo tror mange studenter ikke vil tørre å søke seg til oljerelaterte studier, slik situasjonen er nå, både med tanke på oljekrise og det grønne skiftet. Han var en av flere som snakket om studenter og rekruttering til oljebransjen under Offshore strategikonferansen i Stavanger,
– De får vite at fremtiden ikke ligger her, da velger de noe annet. Og det er ikke så enkelt for studenter å vite hvordan oljeindustrien vil se ut fremover, sa han.
Hellsten påpeker at mange studenter nok opplever det litt som å måtte velge side. Er du mest enig med de på den grønne siden? Eller har du tro på den noe mer mørke siden, oljesiden?
– Studenter tar allerede dette valget. Det gjør det enda viktigere å få ut budskapet om at det er en fremtid i olje. Og vi må ikke bare fortelle dem at dette er viktig. Vi må fortelle dem hvorfor det er viktig, påpekte Hellsten.
– Sverige hadde lignende problemer for industrien på 70- og 80-tallet. De har ennå ikke klart å ta inn igjen det tapet. Hvor lenge skal vi nå la det gå, før vi tar noen tak?, la han til.
Hellsten har også et råd til selskapene i oljebransjen.
– I nedgangstider forsvinner denne industrien fra campus, fordi det ikke er behov for å rekruttere. Tenk heller motsatt. Det er nå dere skal være til stede, det er nå dere må jobbe for å informerer studentene om hva som er viktig.
- Øystein (50) har en CV få kan matche: Øystein (50) har CV få kan matche - blir ikke invitert på intervju
Bekymret for søkertallene
Ved Universitetet i Stavanger var søkertallene til bachelorstudiene og de femårige masterløpene i petroleum- og offshorefag nesten halvert fra 2014 til 2015.
May-Britt Myhr, instituttleder for petroleumsteknologi ved UiS, påpeker at det tross nedgangen fremdeles var omkring 2,5 søkere for hver studieplass i oljefagene, men med en nedgang i karaktersnittet.
– Petroleum står sterkt i denne regionen, og vi vil utdanne folk til olje og gass så lenge det er behov for dem. Men studentene våre har vært vant med å få gode jobbtilbud lenge før de var ferdige med siste eksamen. Nå er det mange som sliter med å få jobb innen olje i det hele tatt. Det ser vi igjen i tilsøkingen på studiene våre, påpekte hun under konferansen.
Myhr stilte spørsmål ved hva situasjonen i oljeindustrien ville gjøre med søkertallene framover.
– Vi må håper at studentene tør å satse på en ny oppgang, og at de tenker langsiktig. Men det er grunn til å bekymre seg over hva krisen vil gjøre med søkingen til petroleumsfag. Da søkerfristen gikk ut i fjor lå oljeprisen på litt over 60 dollar fatet. Hvordan blir det i år, når oljeprisen ligger på det halve?
- Se lønnsstigen: Så lang tid bruker oljeingeniørene på å nå millionlønn
– Svømte i jobber
Egil Tjåland, instituttleder for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk ved NTNU, påpeker at de som startet utdanningen sin under de forrige oljekrisene, i 1986 og i 1999, opplevde at situasjonen var fullstendig snudd på hodet da de var ferdig utdannet.
– Da de gikk ut, svømte de i jobber, påpekte han.
Tjåland har også merket seg at i dårlige tider er det gjerne studenter med skarre-r som fremdeles satser på oljefagene.
– Verden trenger energi, og olje og gass vil være energibæreren i lang tid fremover. Derfor er jeg overbevist om at det fremdeles er rett å velge petroleum. Studentene fra Stavanger har mor og far og tanter og onkler som vet at dette er fremtiden. Men vi må sørge for at også studentene fra resten av landet vet dette, poengterte instituttlederen.
Søknadsfristen for høyere utdanning går ut 15. april. Kjetil Tvedt, fagsjef for kompetanse i Norsk Industri understreker at det er knapt med tid til å forsøke å endre bildet.
– Vi så hvordan det gikk i fjor. Det skal godt gjøres å forandre bildet veldig i år. Men vi må jobbe for at ikke oljebransjen mister en hel generasjon med flinke folk, sa han.
- Mistet oljejobben: Mistet oljejobben, fikk langt høyere lønn i kommunen