OLJE OG GASS

Det norske firmaet teller tre mann. Nå har de alle offshorenasjoner som sitt marked

Alf Egil Stensen jobbet i seks år med ventilteknologi på fritiden.

Gründer Alf Egi Stensen på Aarbakkes fabrikk på Bryne, der FluidCom produseres. Her sammen med Reid Skjærpe, administrerende direktør i Aarbakke Innovation AS.
Gründer Alf Egi Stensen på Aarbakkes fabrikk på Bryne, der FluidCom produseres. Her sammen med Reid Skjærpe, administrerende direktør i Aarbakke Innovation AS. Bilde: Pål Christensen/Aftenbladet
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
10. aug. 2016 - 06:00

Det var et langt lerret å bleke for Alf Egil Stensen: Etter lenge å ha jobbet med kjemikalieinjisering fikk han i 2008 en idé som han valgte å prøve ut i garasjen hjemme.

Prototypen han lagde, viste seg å fungere. Ideen var å gjøre den manuelle doseringen av kjemikalier i offshoreoperasjoner automatisk, slik at doseringen ble riktig og kunne styres fra plattform, kontrollrom eller fra land.

– Det var behov for å finne løsninger som kunne håndtere dette med temperaturforskjeller, urenhet i kjemikalier, samt å kunne gjøre det automatisert og fjernstyrt, sier Stensen.

I år har selskapet TechInvent – med to ansatte i tillegg til Stensen – fått sitt kommersielle gjennombrudd med teknologien FluidCom.

Samtidig er de en av fem finalister til Offshore Northern Seas (ONS) innovasjonspris for små- og mellomstore selskaper.

Seks år på fritiden

– Ideen var å bruke et termisk prinsipp. Da jeg fikk verifisert at ideen hadde grunnlag for å bli tatt videre, presenterte jeg dette for Statoil, Innovasjon Norge og Ipark, sier han til Teknisk Ukeblad.

Også Stavanger Aftenblad har omtalt teknologiselskapet.

Fra ideen i 2008 tok det seks år før Stensen kunne bruke mer enn fritiden sin på ventilløsningen.

Denne ventilen doserer kjemikalier automatisk og fjernstyrt, noe som fjerner den manuelle og unøyaktige doseringen. <i>Foto: Pål Christensen/Aftenbladet</i>
Denne ventilen doserer kjemikalier automatisk og fjernstyrt, noe som fjerner den manuelle og unøyaktige doseringen. Foto: Pål Christensen/Aftenbladet

– Jeg jobbet med dette mens jeg jobbet andre steder. Jeg stod på ettermiddags- og kveldstid og holdt på. For to år siden sluttet jeg i jobben, og kunne gå fullt inn for TechInvent, sier han.

Med Statoil, Innovasjon Norge og Ipark på laget, fikk TechInvent mulighet til å finansiere mer solide prototyper enn de han lagde i garasjen.

– Vi fikk gjort det vi trengte hos Christian Michelsen Prototech i Bergen og jeg jeg kunne sette ut en del jobbpakker til dem.

– Når vi hadde kontroll på alle parametere og vært gjennom noen prototyper koblet jeg på Westcontrol på Tau som kunne få bygd inn elektronikken og styringen som vi trengte. Først kjørte vi det ved hjelp av lab-PC-er, men hadde behov for å få det ned på printkortnivå, sier Stensen til Teknisk Ukeblad.

– Sparer mye jobb

Bakgrunnen for teknologien er at oljeproduksjon hele tiden har behov for injeksjon av kjemikalier, til et titalls forskjellige formål: Enten for å hindre korrosjon i produksjonsanlegget, for å dempe skum, forbedre separasjonsprosessen, eller for å hindre oppbygging av såkalt scaling i rørene.

– Utfordringen har vært å holde stabil injeksjonsrate uavhengig av temperaturvariasjoner. Kjemikaliene går gjennom rør på plattformen, fra tanker og pumper, og de blir utsatt for vær og vind og varierende temperatur. Dette kan påvirke viskositeten på kjemikaliene, som igjen gir ustabilitet i flowratene, forklarer han.

I dag er de fleste av systemene manuelt justerte, og det går folk og passer på at alt blir dosert riktig.

– Dette må stilles på tre-fire ganger i døgnet. Man har da en referanseflowmåler som står montert i systemet og man må kjøre kjemikalieflowen gjennom måleren og se hvor mye som går. Deretter må ventilen kalibreres slik at man får riktig mengde.

– Det er en god del arbeid med dette. Bare på Statfjord er det et tresifret antall injeksjonspunkter, sier Stensen.

Unngår unøyaktig dosering

Noe av poenget med FluidCom er å unngå unøyaktig dosering som forårsaker feil og lite optimale effekter i prosessen.

– Hvis du skal dosere riktig, og måle effekten, men samtidig bruker et ustabilt system, så blir det ikke lett å optimalisere dette, all den tid du ikke vet hva du fikk inn i utgangspunktet.

– Man er avhengig av å ha et utstyr som doserer de mengdene man trenger, og som har den stabiliteten som oljeselskapene er avhengige av. Ellers mister man muligheten for å optimalisere forholdene, ifølge gründeren.

I tillegg leveres FluidCom med såkalt «multidrop Hart-kommunikasjon» både kablet og trådløst. Dette gir ifølge Stensen store installasjonsbesparelser i forhold til konvensjonelle løsninger.

– Kjærkomment

I 2014 fikk TechInvent med seg både Aarbakke Innovation og Statoil Technology Invest inn på eiersiden.

– De siste to årene har vi gjort to ting: Kvalifisert teknologien offshore, gjennom en åtte måneders felttest kvalifisering på Statfjord C. I tillegg har vi fått industrialisert produktet, fra prototype til ferdig produkt. Produktet er nå kvalifisert til høysete nivå TRL 7 i Statoil og i disse dager leverer vi til to kommersielle prosjekter.

– Det første salget ble gjort tidlig i 2016, sier han.

Ifølge Stensen er det et stort marked som har åpnet seg for den lille bedriften.

– I utgangspunktet er markedet vårt alle oljeproduserende land med offshoreproduksjon. Den eksisterende, konvensjonelle teknologien som leveres av noen få aktører er i stor grad basert på samme basisteknologi, og markedet opplever de samme utfordringene over hele verden. Markedet for FluidCom vil derfor være stort.

Han sier at å være en av de fem finalistene i ONS' innovasjonspris, er svært gledelig.

– Det er en anerkjennelse av langt og hardt arbeid og det viser at bransjen ser behovet for denne teknologien. Det synes vi er veldig stas. Også oppmerksomheten vi får rundt dette er kjærkomment for oss, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.