I fjor var IBM klar med Integrated information framework (IIF), en løsning som integrerer produksjons- og overvåkingsdata fra norsk sokkel. Dette er selve dashbordet for integrerte operasjoner.
Statoil var prøvekanin i pilotprosjektet og har senere kjøpt løsningen og videreutviklet den under betegnelsen ”Godi”.
Nytt navn
Nå er IIF ferdigutviklet, omdøpt til Integrated information core (IIC) og fått innpass som hovedløsning for olje og gass i hele IBM-konsernet.
IIC er også et sentralt fundament for løsninger for flere andre bransjer.
Norske teknologer
Det er ikke uvanlig at IBM får til løsninger som markedet vil ha, men det er ikke hverdagskost at den er laget i Norge. De fleste ansatte her på berget har økonomisk bakgrunn, mens selskapets Center of Excellence (CoE) for olje og gass i Stavanger primært er besatt med teknologer.
Og staben her er i ferd med å bli for liten til alle oppgavene.
– Vi er nødt til å bygge opp enda mer kompetanse i skjæringspunktet mellom it og olje/gass, sier administrerende direktør Morten Thorkildsen hos IBM Norge.
Knutepunkt
Senteret har behov for blant annet arkitekter, SAP-konsulenter, prosjektledere og kompetanse på analyse. Senteret er et knutepunkt for dette kompetanseområdet, mens eksperter og arbeidsoppgaver befinner seg over hele kloden.
– I første omgang leter vi etter flere titalls nye folk, og nå er det den lokale bemanningen i Stavanger vi ønsker å forsterke, sier Thorkildsen til Teknisk Ukeblad. Kjernestaben teller i dag rundt 70 hoder, men prosjekter på tvers av landegrensene kan trekke antallet opp i 250.
– Vi kan se for oss en dobling av grunnstaben, sier Thorkildsen.
Gjøa:
Vrien jakt på hoder
Trykket ved kompetansesenteret øker fordi oljebransjen tar i bruk stadig flere løsninger innenfor integrerte operasjoner.
– Og IIC-løsningen brer om seg til flere steder i verden. Vi har dialog med en rekke selskaper i så vel Brasil som Australia. Blant annet har vi kontrakt med raffineriet HMEL i India. Her leverer vi IIC for å optimalisere prosessene innenfor blant annet energiforbruket og forsyningskjeden, sier IBM-sjefen.
Han legger ikke skjul på at det ikke er den enkleste oppgaven å finne mennesker med den rette tunge kompetansen som ønsker å jobbe i Rogaland.
– Det er hva jeg vil kalle et hett marked. Det er krevende å finne denne kompetansen lokalt, noe vi ønsker fordi vi vil ha et stabilt arbeidsmiljø ved senteret. Om vi klarer å doble staben i Stavanger avhenger av om vi finner de rette menneskene lokalt.
Les også: Oljeleting inspirert av Xbox