I går offentliggjorde Det internasjonale energibyrået (IEA) hovedpunktene i rapporten “Nordic Energy Technology Perspectives”, som konkluderer med at Klimamål kan gi enorm krafteksport for at de nordiske landenes klimamål for 2050 skal nås.
Under sin presentasjon av rapporten på en konferanse i regi av Forskningsrådet på Fornebu i går, brukte sjefen for IEAs avdeling for energiforsyningsteknologier, Markus Wråke, en graf som satte krafteksporten fra Norden til like over 80 TWh i 2050.
Det ville være en kraftig økning fra dagens situasjon. De siste årene har nemlig den samlede netto krafteksporten fra Norden ligget og vaket rundt null.
Les også: – Norsk solkraft må være dyrest
Motkrefter
Under paneldebatten etter presentasjonen gikk Statnett-sjefen grundig til verks for å vise hvorfor han mener IEA tar feil.
– Jeg har stor tro på både Georg Ohm [med strømloven] og Adam Smith [“markedsøkonomiens far”]. Når jeg ser den storstilte eksporten av kraft på dette bildet, har jeg en viss mistanke om at dere ikke er helt i tråd med de herrene. For hvis eksporten blir så stor, vil det skape motkrefter. Man vil bruke kraften i Norden, for eksempel i industrien, sa Lont.
Les også:
– Krafteksport øker CO2-utslippene
Stoltenberg vil satse alt på klimakvoter
– 15-20 kabler
Videre understreket Statnett-sjefen at strømmen i kablene vil gå begge veier.
– Strømmen går fra der den er billigst til der den er dyrest. Det vil være store perioder med ekstremt lave priser på kontinentet. Da vil strømmen gå derfra og til Norden, sa Lont.
For å få 80 TWh eksport må det bygges svært mange kabler.
– For hvis flyten går fra Norden til kontinentet to tredeler av tiden og andre veien én tredel, blir nettoeksporten kun en tredel av kabelens kapasitet. Da måtte man bygge 15-20 kabler for å realisere dette bildet, og det tror jeg ikke noe på, sa Lont.
Les også:
Vil flytte 200 oljemilliarder til fornybar energi
– Vi må ha full fart på utbygging av kablene
Politisk spørsmål
Markus Wråke fra IEA er uenig i kritikken fra Statnett, og svarer slik om 80 TWh krafteksport fra Norden er realistisk.
– Ja, det tror jeg. Hvis ikke hadde jeg ikke sagt det. Det vil kreve stor innsats og mye ny infrastruktur. Men det handler mer om politikk enn om teknologi. Hovedbudskapet vårt er ikke om det skal eksporteres 40, 60, 80, eller 100 TWh, men at det med stor sannsynlighet kommer til å være vesentlig billigere å produsere strøm i Norden enn på kontinentet, sier Wråke.
– Har dere tatt høyde for at en kabel både kan eksportere og importere?
– Ja, det har vi. Men Auke Lont sier at det kan være lange perioder der prisene er lavere på kontinentet enn her. Vi ser ikke at det blir slik i vår analyse. Men for å gjøre analysen vår veldig bra, hadde vi trengt en mer detaljert kraftmarkedsmodell for det europeiske systemet, slik vi har for Norden. Men jeg har vanskelig for å tro at det bli eksport i to tredeler av tiden og import i én tredel av tiden. Jeg tror vi vil eksportere i en større del av døgnet, sa Wråke.
Les også: – Elektrifisering øker CO2-utslippene
Vanskelig for industrien
Han mener at det i et europeisk perspektiv vil være veldig bra med en storstilt krafteksport fra Norden.
– Men det er klart at vi kan få fordelingseffekter som kan være problematiske for enkelte regioner, ettersom Norden har en industri som lenge har bygget sin konkurransekraft på at vi har lave kraftpriser. Hvis elprisen raskt stiger, blir det vanskelig for dem, og da kommer det opp politiske spørsmål, og de tar vi ikke stilling til i vår rapport, sier Wråke.
Les også: