Dr. Fatih Birol, som er ansvarlig for å utarbeide World Energy Outlook i det internasjonale energibyrået IEA, mener at det skjer et paradigmeskifte når det gjelder gass.
– Gjennombruddet for utvinningsteknologien for skifergass gjør at prognosene vi hadde for tre år siden ikke stemmer. Behovet for LNG til USA vil nærmest bortfalle, sier han.
Prisras
Prognosene til IEA tyder på at det vil bli en stor overproduksjon av gass i 2020, noe som vil medføre at prisene på gass vil falle.
– Vi vil se en stor forskjell på prisene for gass i spotmarkedet og prisen for gass som er på langtidskontrakter. De er gjerne koblet til oljeprisene, sier Birol.
Topp i 2020
Prognosene fra IEA viser at forbruket av fossile drivstoffer og brensler kommer til å stige. De forventer at forbruket vil toppe seg i 2020 for deretter å sakte avta.
– Da vil atomkraft og fornybare energikilder som vind, vann og bioenergi øke. For Europa vil gassforbruket avta fordi det vil investeres mye i energieffektivisering. Vi regner ikke med at energiforbruket totalt i OECD landene kommer til øke, snarere vil det avta.
– All økning i energiforbruket vil komme i land utenfor OECD, først og fremst Kina, Midtøsten, Brasil og India. Det er også her etterspørselen etter olje kommer til å bli størst, sier Birol.
Gass er best
Statoils konsernsjef Helge Lund har et annet syn enn IEA. Han tror at gassforbruket i Europa kommer til å øke, fordi gass vil overta for kull i elektrisitetsproduksjonen.
– Gasskraft er bedre som energiprodusenter sammenlignet med moderne kullkraftverk og atomkraftverk. Mens disse er avhengig av å gå med kontant belastning kan gasskraftverkene reguleres etter behov. Dessuten er gass den reneste form fossil energi og vil redusere utslippene i Europa.
Det har tidligere kommet fram at den norske gasseksporten til Europa årlig reduserer CO2 utslippene med mer en 200 millioner, eller seks ganger de norske CO2-utslippene.
Skyhøy oljepris
Fatih Birol er bekymret for at oljeselskapene holder tilbake investeringer i ny og eksisterende produksjon. Behovet for olje stiger, mens produksjonen ikke klarer å holde følge.
– Vi har tidligere mast på oljeselskapene om at de måp øke investeringstakten for å kunne holde tritt med etterspørselen. På grunn av finanskrisen og nedgangen i verdensøkonomien så reduseres investeringstakten. Det vil få alvorlige følger for etterspørselen i løpet av kort tid, sier han.
– En moment er at vi trenger å finne olje tilsvarende reserver og produsere som fire ganger Saudi-Arabia innen 2050, så synker produksjonen i alle de store feltene som verden har nytt godt av hittil. Å holde produksjonen oppe vil alene kreve store investeringer, sier Birol.
– Dersom det ikke investeres mer kommer vi til å få en kraftig prisøkning på olje til langt over de nivåer vi så i 2008. Det kommer til å gå ut over vekttakten i den globale økonomien, sier dr. Fatih Birol.