KRAFT

– Ikke bruk statens penger på tre-etanol

SSB-forsker Bjart Holtsmark er svært skeptisk til klimaeffekten av biodrivstoff basert på trevirke.
SSB-forsker Bjart Holtsmark er svært skeptisk til klimaeffekten av biodrivstoff basert på trevirke. Bilde: Jannicke Nilsen
Jannicke Nilsen
24. feb. 2011 - 10:00

Han er en av dem som mener ikke mener biodrivstoff basert på trevirke, verken 1. eller 2. generasjon, vil redusere klimautslippene.

CO2-fanger

Nylig publiserte Direktoratet for klima- og forurensingsdirektoratet en rapport som slår fast at skog har aller størst verdi når den står og fanger CO2.

Ved hugst og bruk av trevirket, selv når biomasse brukes til å erstatte fossile utslipp og trærne plantes på nytt, tar det minst 90 år før utslippene blir hentet inn igjen.

"Tilbakebetalingstiden" er imidlertid langt kortere ved bruk av topper og greiner (GROT) fra skogen. I dag blir slikt skogsavfall stort sett liggende igjen i skogen.

Les saken: Klimadirektoratet: <br/> Sjokk for klimatiltak i skogen

Ikke fornuftig

SSB-forsker Bjart Holtsmark kjenner ikke detaljene i Borregaards satsing på 2. generasjon bioetanol basert på restavfall, men sier på generelt grunnlag at bruk av trevirke som råstoff, enten det er etanol eller biodiesel, gir en dårlig utnyttelse av energien i trevirket.

– Dersom man bruker det samme trevirket mer direkte til vedfyring, flisfyring eller annen direkte forbrenning, får man erstattet vesentlig mer fossil energi. Jeg kan derfor ikke se en eneste fornuftig grunn til å bruke offentlige midler på dette, sier Holtsmark, som understreker at Borregaard her vil være avhengig av mye offentlige midler i lang tid framover.

Les saken:

Karbonlager forsvinner

For at trevirke skal kunne gi etanol i mengder som betyr noe for CO2-utslippene, må vi øke hogsten sterkt, påpeker Holtsmark.

– Selv om vi fordobler hogsten i Norge, og bruker trevirket til å produsere 2. generasjons bioetanol, vil reduksjonen i Norges fossile klimagassutslipp likevel bare være noen få prosent. Samtidig har vi tatt bort det meste av tilveksten i skogen, og går glipp av en årlig CO2-fangst på anslagsvis 20 millioner tonn. Klimamessig er det ikke et godt prosjekt, sier Holtsmark.

Øker etterspørselen

SSB-forskeren mener det er vel og bra at Borregaards nye satsing skal baseres på restavfall fra sagbrukene i Norge.

– Men når staten sponser slike prosjekter, så øker det etterspørselen etter trevirke. Vi må regne med at slik virksomhet vil føre til økt hogst i Norge, sier Holtsmark.

Les også: – En ren synsepolitikk

Fraråder opptrapping av biodrivstoffsatsing

Dyrker alger med CO2

Studier bekrefter giftige utslipp fra biodiesel

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.