Atomkraften er en stor og nødvendig del av Europas energiforsyning, og uten den når man ikke klimamålene.
Det sier EUs klimakommisær Connie Hedegaard etter atomkraftulykken i Japan som har gitt ny energi til den europeiske atomdebatten.
– Vi må hindre at panikken sprer seg, sier Hedegaard ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.
Tester anleggene
EU vil nå stressteste alle atomkraftverkene i Europa, men testene er ikke bindende for medlemslandene. Det enkelte land har fortsatt full kontroll over atomkraftpolitikken.
– De fleste medlemsstatene har så langt sagt at de vil fortsette med sine planer. Vi har 143 atomkraftverk i Europa. De kommer ikke til å stenge med det første, sier Hedegaard.
Italia er ett av de europeiske landene som er utsatt for jordskjelv. I dag vedtar de et moratorium, altså en midlertidig utsettelse, på ett år for plassering og bygging av nye atomkraftverk.
Ønsker 25 prosent atomkraft
Italia har ingen atomkraft, men energiselskapet Enel sa i forrige uke at de holder fast på ønsket om å bygge kjernekraftverk. Statsminister Silvio Berlusconi har tidligere uttrykt ønsker om at en fjerdedel av Italias kraft skal komme fra atomkraftverk.
Italia avholdt en folkeavstemning om atomkraften etter Tsjernobyl i 1987, og folket sa nei. En ny folkeavstemning skal etter planen avholdes i juni i år.
Tyskland har stengt ned syv kjernekraftverk og skal gå gjennom sikkerheten etter ulykken i Japan. Også britene skal gå gjennom sikkerheten. I går ble det kjent at franskeide EDF Energy har hatt flere uønskede nedstengninger og problemer med kjølingen på Torness-kraftverket høsten 2010.
USA har hittil ikke endret sine atomkraftplaner etter ulykken i Japan, mens Kina har utsatt alle sine 27 atomkraftverk som er under planlegging eller bygging.
Les også:
– Fukushima ingen atomkatastrofe
Kjernekraftindustrien får munnkurv
– Ingen nye kraftkilder kan erstatte atomkraft
Atomkraftplaner legges på is i Asia