– Dette er ikke en rød alarmknapp som lyser. Det er helt blinkende diskotek, sa Bellona-leder Frederic Hauge under gårsdagens årlige Bellona-konferanse.
Aldri før har CO2-utslippet fra fossile kilder vært høyere enn i fjor, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA).
Kull verst
Siden 2010 har CO2-utslippene globalt økt med ett gigatonn, til rekordhøye 31,6 gigatonn, melder IEA.
– Vi har veldig få gigatonn igjen som vi kan slippe ut i atmosfæren, sier Hauge.
Kull sto for 45 prosent av de totale CO2-utslippene i 2011, mens olje sto for 35 prosent og gass stor for 20 prosent av utslippene.
Norge: Mindre utslipp av klimagasser
Togradersmålet glipper
Utslippsrekorden gjør at det såkalte togradersmålet blir stadig vanskeligere å oppnå: Hvis verden skal ha femti prosent sjanse til å begrense global temperaturøkning til to grader, må CO2-utslippene nå en topp på 32,6 gigatonn aller senest i 2017, ifølge IEA.
Det betyr at man bare kan øke utslippene med et gigatonn i forhold til utslippene i 2011.
– Dette viser at vi har enda dårligere tid enn vi trodde, og betyr at vi må være enda mer knalltøffe og konsekvente på det vi er imot. Samtidig kan vi ikke lenger bare prate, derfor vil Bellona gjennomføre det vi er for, sier Bellona-lederen.
Les også: IEA: – Vi når ikke togradersmålet
Grønn ørken
Hauge viser til at Bellona søndag begynner byggingen av Sahara Forest Project.
Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Bellona og gjødselsprodusenten Yara, der Bellona vil vise at det er mulig å dyrke i ørkenen kun ved bruk av saltvann og fornybar energi.
Bellonalederen mener byggestarten er veldig motiverende, og gleder seg til at han offisielt blir en del av næringslivet.
Les mer: Statsministre håper på grønn ørken
Gærne
– Nå kan dere ikke se på oss som en NGO lenger, folkens. Fra søndag er vi en del av næringslivet, sa Hauge under konferansen, og fortsatte:
– Det kan hende noen synes vi er gærne, når sier at vi skal gjøre ørkenen grønn og gi mat til og vann til hele verdens befolkning, men da er vi litt gærne.
Les også: Yara støtter Sahara-prosjekt
Statoil krever strøm til Kårstø
Klimameldingen kan gi mindre utvinning