OLJE OG GASS

– Ikke oljeindustriens feil at norsk industri sliter

Suksess på sokkelen gjør mangfoldet større, mener Ola Borten Moe.

UENIG: Ola Borten Moe mener suksess i norsk oljeindustri gjør mangfoldet i resten av industrien større.
UENIG: Ola Borten Moe mener suksess i norsk oljeindustri gjør mangfoldet i resten av industrien større. Bilde: Peder Qvale
28. feb. 2013 - 13:55

Bransjeorganisasjoner og politikere advarer stadig vekk mot et stadig økende tempo i norsk olje- og gassindustri.

Mange peker på at oljeindustrien støvsuger Norge for de beste ingeniørene, noe som gir dårligere vilkår for andre typer industri.

Norsk Bergindustri har blant annet pekt på at det blir vanskelig å bygge opp norsk gruveindustri når de beste geologene går rett fra skolebenken og inn i oljebransjen.

Sliter

I tillegg sliter eksportindustrien. Solcellebedriften Rec har blitt tvunget til å legge ned alle sine norske fabrikker, mens treforedlingsindustrien også har gått gjennom massive nedleggelser.

Borten Moe mener man ikke kan skylde på oljeindustrien for problemene i resten av industrien. Han mener derimot at suksess på sokkelen gjør mangfoldet større.

– Veksten er stor innenfor oljerelatert industri, men faktum er at den også er til stede i annen industri. Aktiviteten på sokkelen gjør at mangfoldet blir større. Petroleumsvirksomheten går ikke på bekostning av norsk industri. Det som er særnorsk er at vi har klart å bygge opp kapasiteten i norsk oljeindustri samtidig, sa han fra talerstolen under årskonferansen til Norsk olje og gass i Oslo i dag.

Les også: Mer enn halvparten av oljejobbene er på Vestlandet

Uenig

Det er ikke bare den øvrige industrien som sliter. De siste ukene har Teknisk Ukeblad skrevet flere spaltemeter om at norske offshoreverft taper konkurransen mot verft i utlandet.

Bare i løpet av det siste året har asiatiske verft fått kontrakter for 37,6 milliarder kroner, mens norske verft har notert seg for drøye 13,6 milliarder kroner.

Store summer i Norge

Årsaken er at norske verft ikke klarer å være konkurransedyktig på pris. Det inntrykket mener Borten Moe er feil.

– Statoil kjøpte norsk for 110 milliarder kroner i 2012. Det viser at man er konkurransedyktig og at det blir mye å gjøre i årene som kommer. Kontrakter for 37 milliarder har gått til utlandet, men dette er bruttotall. Vi regner med at en betydelig del av dette går tilbake til Norge, sier han til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Blir det slutt på fire uker fri i oljebransjen?

Disse fagene gir jobb i «oljå»

Norske bedrifter blir enda mer avhengige av oljeindustrien  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.