Gunnerusprisen for bærekraft går til den indiske biologen Kamal Bawa.
Prisen vil bli delt ut under konferansen Technoport 2012 Sharing Possibilities 17. april. Prisen er på én million kroner.
Kamal Bawa får prisen blant annet for sitt pionérarbeid innen populasjonsbiologi i regnskogområder.
Les også: Brasil vedtok omstridt skoglov
Første gang
Gunnerusprisen er den første større internasjonale prisen for fremragende vitenskapelig arbeid som fremmer bærekraftig utvikling globalt, og skal deles ut annethvert år fra og med 2012.
Prisen er én million kroner som skal gå til én vinner, eller deles mellom to eller tre forskere.
Formålet med prisen er å stimulere forskning som bidrar til bevaring av biologisk mangfold og en bærekraftig utvikling.
Les også: Trær kan bli den nye klimavalutaen
Prisen er kalt opp etter naturforskeren og Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs (DKNVS) grunnlegger biskop Johan Ernst Gunnerus (1718-1773). Prisen er et resultat av et samarbeid mellom DKNVS, SpareBank1 SMN og Foreningen Technoport, der DKNVS har stått for den internasjonale lanseringen og utvelgelsen av prisvinner.
Les også: Norske regnskogmilliarder står ubrukt på konto
Tung jury
Juryen har vært ledet av professor Eivin Røskaft ved NTNU.
Sammen med seg har han hatt Joshua Ginsberg, Ilkka Hanski, Kit M. Kovacs og Sir Ghillean Tolmie Prance. Alle fem internasjonalt fremstående forskere.
Juryen sier blant annet: ”Kamal Bawas tidlige forskning på populasjonsbiologi på regnskogstrær i Sentral-Amerika revolusjonerte vår tenkning vedrørende økologien og evolusjonen til trær, og økte på denne måten direkte vår evne til å bevare tropisk skog. Hans funn av uvanlige spredningsmønstre, pollineringsmekanismer og variasjon av blomstringsmønstre i tropiske skoger har endret de rådende oppfatningene om populasjonsbiologien, økologien og evolusjonen til regnskogstrær.”
Kamal Bawa er distinguished professor ved University of Massachusetts, Boston.
Les også:
– Vi ønsker å lage et hjernehus
– Vi kan bli minst 120 år gamle