– Vi er maratonløpere som står løpet ut, sier Jørn Myhrer, sjef for Akershus Energi.
I dag kunne han endelig åpne Akershus Energipark, et fjernvarmeanlegg til ca. 500 millioner kroner. Statsforetaket Enova bidrar med totalt 88 millioner kroner til det som trolig er et av verdens største forbrenningsanlegg for flis fra skogsdriften.
– Fornybar varme og fornybar el går hånd i hånd, sier Myhrer.
8–10 semitrailere i døgnet
Anlegget på Kjeller i Skedsmo kommune brenner flis for å lage varme, rundt 100 GWh per år. Hvert døgn skal 8–10 semitrailere fulle av flis ankomme anlegget, over 1000 biler per år.
– Hvert billass dekker årsbehovet for fem boliger, sier daglig leder Frank Sagvik i Akershus Energi Varme.
Andre energikilder er bioolje fra slakteri- og fiskeavfall, rundt halvannen million liter er allerede brent i anlegget. Her tas det også i bruk deponert kloakkgass fra et anlegg på Bøhler fem kilometer unna, samt en varmepumpe som utnytter renset kloakk. Etter hvert skal også et større solfangeranlegg tas i bruk. Varme lagres også i en 18 meter høy «termos» som rommer 1,2 millioner liter varmtvann.
– Anlegget drives på hele fem ulike fornybarressurser, med flis som den viktigste, sier Sagvik.
– I Europatoppen
– Dette er en gledens dag, sier styreleder Ivar Ueland i Akershus Energi. – Vi er nok i Europatoppen. Vår totale satsing på fjernvarme vil ha kostet rundt en milliard kroner når den er ferdig. Det tar tid før inntjeningen kommer.
Selskapet er takknemlig for at eierne har akseptert dette, og tror de vil tjene på den massive investeringen i fjernvarme i fylket etter hvert som tiden går.
– Pengene kommer, fylkesordfører, forsikrer Ueland.
Les også: Varmefotograferer fjernvarmenettet fra fly
– En betydelig investering
Fylkesordfører Nils Aage Jegstad fikk åpne selve anlegget, og manøvrerte en grabb med flis fra bakkenivå og opp i lagringsanlegget. Han er fornøyd med Akershus Energipark.
– Det er en betydelig investering vi nå har tatt i bruk. Byggingen har vært en stor utfordring. Men energiparken er et regionalt anlegg med nasjonal betydning. Det har vært bred politisk enighet om å satse på annet enn vannkraft, selv om det ikke gir avkastning på kort sikt, sier Jegstad.
I år bygges et forsknings- og utviklingsbygg ved Akershus Energipark, hvor blant annet IFE setter opp en hydrogenstasjon som blir del av den såkalte Hydrogenveien. Det legges også opp til «energiturisme», hvor folk fra hele verden kommer for å studere løsningene på anlegget.
– Et foregangsanlegg
– Det er med stor stolthet jeg står her i dag, sier Frank Sagvik, daglig leder for Akershus Energi Varme.
Han takker medarbeiderne, Skedsmo kommune og Enova for at Akershus Energipark i dag kan åpnes. Han takker også forskningsmiljøene for samarbeid, som IFE, UMB, SINTEF, Klif og CenBio. Og de store ordene satt løst under åpningen i et telt utenfor servicebygget på Kjeller.
– Etter min mening et vakkert energianlegg, sier Sagvik.
– Dette er et foregangsanlegg hvor man utnytter energiinnholdet mest mulig effektivt, tar energisikkerheten på alvor, har flere kilder og stor fleksibilitet, sier Andreas Stokke i Enova. – Dette er et foregangsanlegg. Det viser at en fjernvarmeaktør kan være 100 prosent fornybar.
– Akershus Energi Varme er et foregangsmedlem, sier Heidi Juhler i Norsk Fjernvarme, en av mange gratulanter under dagens åpningsseremoni, og legger til: – Vi har nå passert 5 TWh fjernvarme, og er på god vei mot 10 TWh innen 2020.
Les også: EU straffer elfyrte beredere