INDUSTRI

Bekjemper legionella med oksidasjon

FJERNER LEGIONELLA: Selskapet Termorens bruker en tysk metode til å fjerne legionellabakterier. Daglig leder Thore Andreassen viser et Anodix-anlegg, som består av et oksidasjonskammer og en elektronisk styreenhet.
FJERNER LEGIONELLA: Selskapet Termorens bruker en tysk metode til å fjerne legionellabakterier. Daglig leder Thore Andreassen viser et Anodix-anlegg, som består av et oksidasjonskammer og en elektronisk styreenhet. Bilde: Termorens
Kjetil Malkenes Hovland
22. sep. 2010 - 08:57

– Vi har fått mye omtale i fagpressen, men det er viktig for andre å få vite om dette, sier daglig leder Thore Andreassen i selskapet Termorens til Teknisk Ukeblad.

Selskapet har renset varmtvannsanlegg siden 1994. Hele tiden har de sett etter bedre metoder for å fjerne legionellabakterier. For fem år siden møtte Andreassen en tysk gründer som hadde utviklet en metode han kalte Anodix.

– Nå har vi installert rundt femti anlegg i Norge, og mange nye er på gang. Alle sammen er helt kvitt legionellaen, sier Andreassen.



Dreper alle bakterier

Anodix står for anodisk oksidasjon. Anlegget består av et oksidasjonskammer og en styringsenhet som kobles på varmtvannsanlegget. En anode av platina og titan splitter oksygen og hydrogen. Da dannes det radikaler som dreper alle bakterier i vannet. I tillegg dannes det hypokloritt av klorider i vannet.

– Etter hvert løser biofilmen i anlegget seg opp, og da vil bakterienivået stige. Det tar fra noen uker og opptil et halvt år før det er helt rent, alt etter størrelsen på anlegget. Da kan man skru ned temperaturen igjen. Anlegget er tjent inn på under tre år, sier Andreassen.

Tønsberg Sykehus og Holmenkollen Park Hotell har valgt Anodix. Kristiansand kommune har en rekke Anodix-anlegg. Selskapet Seadrill har installert to anlegg på boreplattformen West Epsilon.

ELDORADO: Dusjanlegg trenger rengjøring og desinfeksjon dersom bakteriene ikke skal florere. Legionella stortrives i varme og fuktige omgivelser.
LEGIONELLA: Bakteriene trives i varmtvannsanlegg. Ofte bruker man hettvannsspyling for å fjerne dem. Selskapet Termorens' metode danner radikaler som kverker bakteriene i vannet. Illustrasjon

– Mange svake metoder

Anodix er mye mer effektivt enn metoder som kloring og spyling, hevder Termorens.

– De tradisjonelle metodene er for eksempel hettvann, altså oppvarming til over 70 grader. Folkehelseinstituttet anbefaler dette, men Iris i Stavanger har vist i en rapport at metoden ikke virker. Filtrering virker heller ikke. Brister fibrene i filtrene, kommer bakteriene gjennom, sier han.

Andre metoder er UV-stråling, som ifølge Andreassen er effektivt inntil det danner seg belegg på lampene. Man kan også kjemikaliebehandle, men da tilsetter man giftstoffer og må ha tillatelse fra Mattilsynet. Bruk av sølv- eller kobberanode er en annen metode, men den er dyr, ifølge Termorens.



Usikre dødstall for legionella

Selskapet ønsker å øke kunnskapen om legionella.

– Det er mye usikkerhet blant kundene. De er pålagt å bekjempe legionella, men vet ikke hvilke metoder de skal bruke. Vi holder på å lage en brosjyre om dette, en slags «Legionella for dummies», sier Andreassen.

– Hvor stort problem er legionella?

– Det blir jo bare skrevet om når det dør flere på en gang, som i Stavanger eller Østfold. I Norge er det bare Trondheim kommune som måler dette. I Tyskland dør det like mange av legionella som i trafikken. Da eldre dør av lungebetennelse, kan det ofte være legionella, sier Andreassen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.