INDUSTRI

Bellona-aksjon i Sandefjord

Frederic Hauge leder sine folk i en aksjon av klassisk Bellona-merke for å sikre bevis for det han kaller grov miljøkriminalitet. Illustrasjonsfoto.
Frederic Hauge leder sine folk i en aksjon av klassisk Bellona-merke for å sikre bevis for det han kaller grov miljøkriminalitet. Illustrasjonsfoto. Bilde: Tone Foss Aspevoll, Bellona
20. juni 2011 - 09:06

Bellona gikk mandag morgen til aksjon mot kjemikaliebedriften Oleon i Sandefjord.

Frederic Hauge leder sine folk i en aksjon av klassisk Bellona-merke. Ifølge Sandefjords Blad var aksjonistene klare med kraftige kjettinger, så de kunne lenke seg fast inne på området til Oleon. I tillegg blokkerer Bellonas skip havneanlegget til bedriften.

– Vi vil være sikre på at ikke ulovlig giftavfall skipes inn eller ut av anlegget, sier Hauge.

– Vil sikre beviser

Han sier de også har med seg utstyr for å ta prøver og blant annet sjekke at Oleons tanker ikke inneholder avfall fra oljeindustrien, noe han sier de ikke er godkjent for.

– Dette er grov miljøkriminalitet og svindel. Vi er redde for bevisforspillelse, og fjerner oss ikke før politiet har gjennomsøkt anlegget, funnet avfallet, gjør dokumentbeslag og sikret bevis som kan kaste lys over denne miljøskandalen, sier Bellona-lederen.

Hauge mener Oleon har mottatt opptil 30.000 tonn miljøfarlig avfall.

Får støtte av bedriften

Oleon-direktør Jan Rørvik Johnsen støtter aksjonistene som har tatt seg inn på fabrikken hans. Han sier til Aftenposten at han frykter bedriften har fått giftavfall skjult som lovlig oljeblandet vann.

– Vi har tillatelse fra Klima – og forurensningsdirektoratet (KLIF) til å lagre prosessvann fra offshorevirksomhet. Vi har da tatt utgangspunkt i de produktbeskrivelsene som vi fikk fra tredjepart, og de sier helt klart at dette ikke er farlig avfall. Så viser det seg nå i ettertid at dette ikke medfører riktighet

Johnsen vedgår at Oleon burde undersøkt nøyere hva som var i lasten, men sier han selv føler seg «til dels ført bak lyset». Han understreker at Oleon bare lagrer det oljeholdige havvannet og ikke behandler det.

Oleon produserer såkalte oleo-kjemikalier, basert på fett og planteoljer. Fabrikken i Sandefjord har spesialisert seg på estere, som blant annet brukes i kosmetikk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.