INDUSTRI

Bellona-aksjonen: – Sa det var ufarlig

IKKE FARLIG: "Produktet er ikke farlig avfall," skal DVS Norge ha skrevet til Oleon i Sandefjord. Denne uken kom det frem at Oleon har lagret 30 000 tonn farlig avfall uten tillatelse. Oleon legger skylden på DVS Norge. På bildet en av tankene hvor avfallet er oppbevart.
IKKE FARLIG: "Produktet er ikke farlig avfall," skal DVS Norge ha skrevet til Oleon i Sandefjord. Denne uken kom det frem at Oleon har lagret 30 000 tonn farlig avfall uten tillatelse. Oleon legger skylden på DVS Norge. På bildet en av tankene hvor avfallet er oppbevart. Bilde: Bellona
Kjetil Malkenes Hovland
22. juni 2011 - 14:29

Selskapet Oleon i Sandefjord havnet i søkelyset etter at Bellona aksjonerte mot dem denne uken.

Det kom da frem at Oleon hadde lagret 30 000 tonn farlig avfall uten tillatelse fra Klif, på vegne av selskapet DVS Norge på Mongstad.

Nå har Teknisk Ukeblad fått Oleons versjon av saken. Direktør Jan Rørvik Johnsen mener DVS Norge lovet at det de skulle lagre hos Oleon ikke var farlig avfall.

Les også:

– Ikke farlig

I en e-post til Teknisk Ukeblad skriver Oleon-direktøren at de høsten 2009 forhandlet med avfallsselskapet DVS Norge som ville leie tanker for å «disponere prosessvann».

Avfallet som skulle lagres inneholdt ifølge DVS Norge så små mengder bestanddeler at det ikke var nødvendig å oppgi det, og DVS la frem to dokumenter som klassifiserte avfallet som «ikke farlig avfall», skriver Johnsen. I dokumentet «Sikkerhetsdatablad» ble det opplyst følgende, i det som Johnsen sier er direkte sitat:

  • 1) Fareidentifikasjon: Ikke klassifisert som helse-, brann- eller miljøfarlig iht. gjeldende regleverk.
  • 2) Instrukser ved disponering: Produktet er ikke farlig avfall.
  • 3) Sammensetning/opplysning om bestanddeler: Produktet inneholder flere ingredienser som enten ikke er klassifiseringspliktige, eller finnes i så små mengder at de ikke skal oppgis iht. lovverket.

«Det som nå er kommet frem viser at Oleon kan ha leid ut sine tanker til DVS på grunnlag av feilaktige fakta, fordi vi stolte på at dette var «ufarlig avfall»,» skriver Johnsen.

Sandefjord  20110620.Frederic Hauge fra Bellona aksjonerer på Oleon i Sandefjord. Miljøstiftelsen mener Oleon driver ulovlig lagring av oljeavfall. Foto: Per Langevei /  Sandefjords Blad / Scanpix
«Det som nå er kommet frem viser at Oleon kan ha leid ut sine tanker til DVS på grunnlag av feilaktige fakta, fordi vi stolte på at dette var «ufarlig avfall»,» skriver Johnsen. TAR PRØVER: Her tar Bellona-leder Frederic Hauge prøver av vann ved Oleons anlegg i Sandefjord tidligere denne uken. Per Langevei / Sandefjords Blad

Les også: – Vurderer å anmelde Statoil

Trodde på unntak

Teknisk Ukeblad har også spurt Oleon om det ikke var slik at de tok imot en skipslast med prosessvann også før de hadde fått tillatelse fra Klif til å ta imot slikt vann.

«Lovverket åpner for at prosessvann kan unntas fra forskriftene om farlig avfall, dersom avfallsbesitter kan dokumentere at avfallet ikke er farlig,» skriver Johnsen. «Siden DVS hadde dokumentert overfor oss at avfallet ikke var farlig før det kom til Sandefjord, trodde vi at unntaket gjaldt for denne lagringen.»

På spørsmål om hva som stod i deklarasjonen for skipslastene de mottok svarer Johnsen at det var et et standardskjema som hadde påtrykket tittelen «Farlig avfall».

«Da vi så dette dokumentet ble vi svært bekymret og tok selvfølgelig kontakt med DVS for å få en forklaring. DVS opplyste at dette skjemaet var det eneste tilgjengelige avfallsbransjen kunne bruke og derfor var dette kun en formalitet. Samtidig forsikret DVS oss igjen om at avfallet var ufarlig.»

Les også: Fare for gassdannelse i tankene

– Beklager sterkt

På spørsmål om han er klar til å betale eventuelle bøter fra myndighetene, skriver Johnsen:

«Oleon beklager sterkt den situasjonen som har oppstått, og vi tar dette på dypeste alvor. Oleon har hele tiden vært åpen ovenfor sine omgivelser og hatt en løpende, tett dialog med tilsynsmyndigheter.»

Avfallet fra DVS Norge ligger fortsatt på tankene hos Oleon, som skal ta nye prøver sammen med Klif i morgen for å finne ut hvordan det skal klassifiseres.

Oleon skal nå ha installert overvåkning, avsug og kullfilter på tankene etter pålegg fra Klif.

Les også:

– Sjekk leverandørene

Bellona fant lekkasjer

– De brøt regelverket og det er alvorlig

– Trodde de hadde lov

Bellona-aksjon i Sandefjord

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.