KRAFT

Britiske politikere krever tiltak mot uhemmet havvind-utbygging

Statoil og Statkraft vil bygge verdens største havvindpark.

Doggerbank: Her har Statoil og Statkraft har gjennom konsortiet Forewind fått klarsignal for å gå videre med det som foreløpig er verdens største havvindpark under planlegging.
Doggerbank: Her har Statoil og Statkraft har gjennom konsortiet Forewind fått klarsignal for å gå videre med det som foreløpig er verdens største havvindpark under planlegging. Bilde: Arkiv
18. mars 2015 - 08:55

Nylig fikk Statoil og Statkraft klarsignal for å gå videre med planene om verdens hittil største havvindpark, Creyke Beck, på Doggerbank utenfor den britiske kysten.

Nå krever det britiske overhuset at noe gjøres for å dempe skadevirkningene av de massive havvindplanene i området og resten av den britiske delen av Nordsjøen. 

Bare havvindparken Creyke Beck vil beslaglegge et 8.660 kvadratkilometer stort område, og er bare en av flere havvindparker som Forewind og andre planlegger i området.

House of Lords har publisert en rapport fra EU-kommisjonen som utrykker bekymring for effekten den voldsomme utbyggingen vil få for livet i sjøen.

Rapporten peker også på utfordringene som vil oppstå for sjøfarten når handelsskip må manøvrere rundt de mange vindparkene, mens alle kablene som må legges på havbunnen vil skape problemer for fiskerinæringen.

Les også: Her sendes 10 kilowatt trådløst

Kraftig støy

Når havvindmøller med stålfundamenter, såkalte jacketer, installeres på havbunnen må de bankes ned i havbunnen med stor kraft, som fører til støy både i vann og nede i havbunnen.

Land som Tyskland har allerede innført strenge restriksjoner og krav om støydemping når havvindmøllene installeres ute i havet, men det har vist seg vanskelig for havvindindustrien å finne effektive metoder for å dempe den kraftige lyden.

Støyen vil påvirke for eksempel delfiner, som er kjent for å være sensitive for støy.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Storbritannia er sammen med Tyskland i særklasse når det kommer til utbygging av vindkraft i Nordsjøen, og utgjør sammen med Danmark, Nederland og Belgia verdens største marked for havvind.

Les også: Elbiler og induksjonskomfyrer kan knekke lavspentnettet

Illustrasjonsfoto: Lillgrund havvindpark i Sverige.
Illustrasjonsfoto: Lillgrund havvindpark i Sverige.

Presses fra alle kanter

Rapporten konstaterer at Nordsjøen er et av de mest industrialiserte havområdene i verden, som er presset på alle kanter av ulike aktiviteter.

For eksempel er havområdet Doggerbank, som dekker et areal på 18.000 kvadratkilometer, innenfor både britisk, nederlandsk, dansk og tysk jurisdiksjon.

Her har britene, nederlenderne  og tyskerne alle dedikerte områder under miljøbeskyttelse, flere ulike nasjoner har fiskerettigheter her, og en rekke havvindparker er som sagt under planlegging.

House of Lords tar nå til ordet for at samordningen mellom Nordsjølandene må bli bedre, slik at utbyggingen av havvindparker ikke skjer uhemmet.

Rapporten slår fast at tross for en mengde retningslinjer, er mekanismene for samarbeid og planlegging underutviklet. Dette er overraskende i lys av hvor komplekst arbeid som må til for å ta vare på marint miljø.

–  Mangelen på enighet om en enhetlig forvaltning av fiskerivirksomheten på Doggerbank, har siden 2011 paralysert miljøledelsen av hele området, står det i rapporten.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.