OLJE OG GASS

– Det kommer flere kutt i leverandørindustrien

Professor i petroleumsøkonomi tror spesielt verftene går en vanskelig tid i møte.

Aibel er blant bedriftene som allerede har merket effektene av en investeringsnedgang. De kutter 230 ansatte i Norge. Professor i petroleumsøkonomi, Klaus Mohn, tror vi vil få flere bedrifter innen leverandørindustrien som må nedbemanne framover, og tror spesielt verftene er utsatte.
Aibel er blant bedriftene som allerede har merket effektene av en investeringsnedgang. De kutter 230 ansatte i Norge. Professor i petroleumsøkonomi, Klaus Mohn, tror vi vil få flere bedrifter innen leverandørindustrien som må nedbemanne framover, og tror spesielt verftene er utsatte. Bilde: Fredrik Drevon
Ina AndersenIna AndersenJournalist
20. mars 2014 - 15:28

Professor i petroleumsøkonomi ved Universitetet i Stavanger, Klaus Mohn, mener norsk olje- og gassindustri går spennende tider i møte.

Forventninger om lavere oljepris og lavere etterspørsel, kostnadsvekst og høyt press på oljeselskapene om avkastning er faktorer som vil være med på å begrense investeringene framover.

Mohn var blant dem som la fram sine forventninger til olje- og gassnæringen under arrangementet «Oljetrykket 2014» hos Næringsforeningen i Stavanger-regionen torsdag.

– Leverandørindustrien har opplevd en aktivitetsvekst på seks-syv prosent de siste seks til syv årene. Når ser det ut til at denne veksten vil flate ut. Det vil føre til en omstilling, sier han til Teknisk Ukeblad.

– Flere vil måtte nedbemanne

Han påpeker at en stagnasjon i markedet i sin helthet fremdeles vil gi vekst hos noen leverandørgrupper. Han trekker fram drilling og aktiviteter knyttet til boring som eksempler.

– Men når du har en flat vekst, og noen øker, så vil det også bety at andre segmenter får en nedgang. Her tror jeg bedrifter knyttet til nybygg vil oppleve et fall. Verftene merker allerede en tørke i aktiviteten, og det er kanskje de som kan komme til å får det verst. Fallende konkurranseevne gjør at det også lekker oppdrag til utlandet, poengterer petroleumsøkonomen.

Han vil ikke spekulere i hvor hardt det vil ramme leverandørindustrien, men Mohn regner med at det vil komme flere kutt. Oljeserviceselskap som Aibel og FMC har allerede startet omfattende kuttrunder.

– Jeg tror vi vil se flere eksempler framover på bedrifter som vil nedbemanne, bekrefter han.

Les også: I 1986 ble oljeprisen halvert etter «supplysjokk». Nå skjer det igjen

Tror ressursbruken vil flate ut

Mohn mener det har vært rettet for lite oppmerksomhet mot ressursbruken i oljeindustrien.

– Oljeprisen de siste ti årene har gitt en oppsving på norsk sokkel. Når prosjektene er mer lønnsomme, så går aktiviteten opp. Samtidig har også ressursbruken i næringen gått kraftig opp siden årtusenskiftet. Nå ser det ut til at den vil flate ut, sier han.

I dag krever hvert fat olje større investeringer enn for ti år siden, og dette legger et større press på oljeoperatørene, mener professoren.

– Oljeprisen som må til for at prosjekter skal gå i null er på vei opp. Aksjemarkedet har begynt å utvikle en skepsis mot industrien, fordi selskapene sliter med å skape stor nok avkastning. Så nå har de et kraftig press på seg for å stramme inn på kostnadene, og gjøre noe med det triste bildet vi ser, påpeker han.

Les også: Her har maritim næring mer enn triplet omsetningen på 10 år

– 2014 blir toppår

Mohn tror 2014 vil kunne stå igjen som et historisk toppår for investeringer i norsk oljeindustri.

– Inneværende år kan ende med å bli et historisk toppår på norsk sokkel. Det siste anslaget for investeringer i år ligger vel på rundt 224 milliarder kroner. Og vi har nok ennå tre til fire år med høy aktivitet, men så vil det falle, sier han.

Professoren forklarer at oljemarkedet går i bølgedaler, og selv om oljeprisen vil falle i en periode, så vil den regulere seg opp etter hvert. Han tror 100 dollar fatet-nivået er kommet for å bli, sammen med høye kostnader.

– Selv om situasjonen kan snu, så tror jeg likevel ikke vi vil komme opp på 2014-nivået igjen noen gang, fordi det ikke vil være mulig å reversere all kostnadsøkningen. Det er ikke så mange funn som ligger klare til utbygging framover, og mange av dem er kompliserte funn. De enkleste fatene er allerede hentet opp, så framover vil det koste mer, poengterer Mohn.

Les også: Her er 26 av de viktigste teknologiene fra oljebransjen

– Lite fall gir stor effekt

Også oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets var tilstede torsdag, og heller ikke han så spesielt positivt på de neste årene.

Han forventer en nedgang i oljeprisen, og tror den vil holde seg akkurat over 100 dollar fatet i år. Neste år tror han prisen vil falle til under 100 dollar.

– Det er ikke et veldig dramatisk fall i pris. Men hvis du ser på i fjor, så falt prisen tre dollar fatet. Det har vært nok til en seriøs effekt i oljeserviceindustrien. Både Aibel og FMC nedbemanner, og dette er før vi har sett noe særlig trøkk i prisnedgangen. Hva vil skje om vi får oljepriser på 70-80 dollar fatet? sier han til Teknisk Ukeblad.

Kjus påpeker at det har vært en oppgang i ti år, og at mange bedrifter har basert seg på fortsatt vekst i markedet.

Dermed blir det en stor endring, når det nå bikker i motsatt retning. Og leverandørindustriens vekst er i stor grad knyttet til de store oljeselskapenes investeringsvilje.

– Og kostnadene er på vei opp i Norge, det er skummelt. Det er derfor vi ser at Statoil gjør som de gjør, sier han og viser til selskapets plan om å kutte investeringene med 30 milliarder kroner de neste tre årene.

Les også:

Statoils «store Korea-test» kommer seg ikke av gårde i mars likevel

2013 ble et rekordår for Wintershall. Nå satser de enda hardere i Norge

Aibel-direktør lei av norsk Asia-sutring  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.