IT

Dette kameraet er 200 mikrometer stort

... og svært billig å produsere.

Det er ikke bildekvaliteten, men størrelsen som imponerer. Kameraet er nemlig kun 200 mikrometer stort, og tar bilder uten linse.
Det er ikke bildekvaliteten, men størrelsen som imponerer. Kameraet er nemlig kun 200 mikrometer stort, og tar bilder uten linse. Bilde: Rambus
1. apr. 2014 - 20:56

Et grovkornet bilde av Mona Lisa skrevet ut på hvitt papir. Det er det forskerne ved teknologiselskapet Rambus har klart å produsere ved hjelp av sitt nye kamera, skriver MIT Technology Review. Det er altså ikke bildekvaliteten, men størrelsen på kameraet som imponerer.

Kameraet er nemlig kun 200 mikrometer stort, og tar bilder uten linse.

Les også: Denne gjør mobilen din om til et proffkamera

CMOS

Problemet med vanlige kameraer er at optikken bare kan miniatyriseres til et visst punkt. Til slutt blir det for vanskelig å lage det kurvede glasset som må til.

Det har forskerne ved Rambus løst ved å bytte ut vanlig optikk med et spiralformet optisk gitter, som fokuserer lyset til en ørliten CMOS-sensor.

Bildet som sensoren da fanger opp vil være uforståelig for oss, men det kan rekonstrues ved hjelp av programvare. Det mest høyoppløselige bildet forskerne hittil har klart å lage er på 128 ganger 128 piksler.

Les også: Norsk linse gjør mobilkameraet mye raskere

Slik ser den spiralformede gitter-strukturen ut, som fokuserer lyset inn på en CMOS-sensor.
Slik ser den spiralformede gitter-strukturen ut, som fokuserer lyset inn på en CMOS-sensor.
Internet of thingsØverst ser du det første bildet CMOS-senoser fanger opp. I midten er bildet etter at det er fortolket av programvaren, sammenlignet med det opprinnelige bildet nederst.
Internet of thingsØverst ser du det første bildet CMOS-senoser fanger opp. I midten er bildet etter at det er fortolket av programvaren, sammenlignet med det opprinnelige bildet nederst.

Internet of things

MIT Technology Review spår dermed at slike sensorer kan bli viktige i bølgen av "Internet of things", altså når stadig flere av gjenstandene vi omgir oss med blir "smarte".

– Vårt mål er å gi syn til enhver digital enhet, uansett hvor liten, sier Patrick Gill, forsker ved Rambus til MIT Technology Review.

Poenget er nemlig ikke å gjøre de høyoppløselige kameraene til mobiltelefonene mindre og mindre, men å bygge små og billige sensorer som kan gi den informasjonen som trengs til ulike typer enheter. Hvilken konkret teknologi som vil være først ute spekulerer ikke nettstedet i.

Les også: Vidvinkel klar for iPhone 5

Svært billig

Dette er riktinok ikke første gangen det blir gjort forsøk med kamerer uten linse. Bell Labs viste i fjor en variant som baserer seg på rekonstrouksjon av omgivelsene kun ved å fange opp en piksel. Teknisk Ukeblad har skrevet om et annet forsøk som benytter seg av samme prinsipp tidligere.

Patrick Gill sier imidlertid til MIT Technology Review at den nye metoden er enklere og tillater mye mindre kameraer. Han forteller at sensoeren produseres på samme måte som datachipper og at det dermed er svært billig å bygge inn i produksjonslinja i ulike typer elektronikk.

Les også:

Laser skal gi dobbelt så lang sikt

Denne lysdioden skal gjøre bildene... lysere

Se et av de største bildene som noen gang er laget  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.