University of Essex i England og dykkefirmaet Blue Abyss er i samtaler om å bygge det som vil bli verdens dypeste basseng, skriver blant andre BBC.
Det planlagte bassenget vil bli 50 meter dypt, åtte meter dypere enn det som i dag er verdens dypeste basseng, nemlig Y-40 i Montegrotto Terme i Italia.
Bassenget vil også være 50 meter langt og 40 meter bredt, noe som også vil gjøre det til verdens største innendørsbasseng i volum.
Les også: Slik bor offshorearbeiderne på Norges største boligrigg
Astronaut-trening
Tanken er at bassenget skal få en rekke bruksområder.
I tillegg til fridykkere kan det brukes til å simulere miljøer likt dem man finner i rommet, slik at astronauter kan trene der.
Bedrifter skal kunne teste dypvannsteknologi, undervannsfarkoster, dykkeutstyr eller bedrive forskning på effektene av å befinne seg på slike dyp over lengre tid.
Blue Abyss skriver på sine nettsider at bassenget lett vil kunne skreddersys for ulike bruksområder, med fleksibelt lyssystem, kran og plattformer som kan heves og senkes.
Det gjør det blant annet mulig å sette inn kunstige grotteområder.
Les også: Slik lager de verdens mest avanserte og realistiske boresimulator
Stort kompleks
Dybden vil gå i trappetrinn. Fra hoftehøyt til 3 meter, 6 meter, 10, 12, 15, 18, 20, 25 og altså 50 meter. Selve 50-meter-hullet vil være åtte meter i diameter.
I tillegg til bassenget vil komplekset bestå av et auditorium med 250 seter, et videorom som kan følge med på det som skjer i bassenget, høytrykkskammer og et hotell med 120 senger.
Les også: Dette bassenget holder Norge i oljeverntoppen
Folkefinansiering
Prisen på anlegget er anslått til cirka 40 millioner pund, drøyt 500 millioner kroner.
– Alle ingrediensene er her: Beliggenheten nært Stansted flyplass og offshoreindustrien i Nordsjøen via Harwich; en fenomenal universitetscampus og en svært god forskningsbase i universitets akademiske avdelinger, sier Blue Abyss-sjef John Vickers.
For tiden har selskapet gående en crowdfunding-kampanje for å finansiere planleggingen av selve bassenget og grunnundersøkelser på stedet.
Les også: Kan oppdrett av kveite - på land - overta etter oljen?