I dag blir bygging gjennomført av erfarne bygningsarbeidere som bruker nøye gjennomtenkte planer og tungt utstyr. Mye av arbeidet kan være tungt for kroppen og til tider farlig.
Nå har studenter ved Universitetet i Harvard utviklet små roboter som skal forsøke å avlaste bygningsarbeiderne.
Les også: – Hver tredje arbeidsplass kan erstattes med en robot
Inspirert av insekter
Inspirasjonen til robotene har studentene hentet fra termitter.
– Bittesmå termitter bygger både tårn og pyramider helt uten byggeplaner eller noen byggleder. Det samme gjelder robotene, forklarer forsker Justin Werfel, som sammen med Kirstin Petersen og Radhika Nagpal har utviklet robotene.
Akkurat som termittene kan robotene klatre på det de bygger, og på den måten bygge konstruksjoner som er mye større enn dem selv. Robotene jobber selvstendig uten å kommunisere med hverandre og uten instruksjoner underveis.
Les også: Se hva studentene fikk til med et Kinect-kamera, 900 plastpinner og litt elektronikk
Sensorteknologi
Dagens maskinvaresystem består av enkle, men autonome mobile roboter og spesialtilpassede blokker. Roboten er i stand til å bygge høye strukturer av blokkene, og å manøvrere seg både over og rundt konstruksjonene de bygger. Det endelige systemet vil bestå av mange roboter som alle jobber individuelt.
– Uansett hvor mange roboter det er, og om noen blir ødelagte skal robotene klare å fullføre det de jobber med, forklarer Werfel.
Siden robotene jobber selvstendig, er det heller ikke noe problem å sette inn flere roboter midt i en utbygging.
– Akkurat sånn er det for termittene også, forklarer forskeren.
Les også: Her er robotene som legger fliser og borer hull
Kan bygge overalt
For å vite hvor de skal legge byggeklossene, og få dem til å passe sammen med det de andre robotene bygger, har hver robot en sensor som avgjør hvor neste kloss skal legges.
Hovedpoenget med robotene er at de skal kunne bygge der det er farlig for mennesker å bygge.
– Vi ser for oss at robotene skal kunne ta seg av vedlikeholdsarbeid, for eksempel under vann, eller på romstasjoner. Det er trolig både tryggere og billigere å benytte seg av roboter enn mennesker til denne formen for arbeid, sier Werfel.
Studentene innrømmer imidlertid at det kan ta noe tid før roboter blir vanlig å se på byggeplasser. Men at de vil komme på sikt, er de nokså sikre på.
Les også:
Her sveiser robotene døgnet rundt