INDUSTRI

DNV kjøper seg til miljøposisjon

INDUSTRI: Det Norske Veritas øker innflytelsen innen fornybar energi og miljø. Antall ansatte gjør et hopp fra 530 til 2.500 med kjøpet av Kema.

TREDELER: Henrik O. Madsen skal fortsatt være toppsjef for alle 10.000 DNV-ansatte, men nå som leder av DNV Group.
TREDELER: Henrik O. Madsen skal fortsatt være toppsjef for alle 10.000 DNV-ansatte, men nå som leder av DNV Group. Bilde: Tore Stensvold
Tore Stensvold
2. mars 2012 - 11:50
Vis mer

Nederlandske Kema er fra 1. mars en del av Det Norske Veritas (DNV) og danner ryggraden i satsingen på energi- og miljømarkedet.

 

Verdensledende

– Kjøpet av Kema, som er blant de verdensledene på rådgivning, test og sertifisering for energibransjen, hjelper oss fortere til målet, sier konsernsjef Henrik O. Madsen i DNV til Teknisk Ukeblad.

DNV snuste på Kema allerede i 2009, men ble møtt med en kald skulder. I fjor la eierne, en blanding av nederlandske offentlige eiere og kraft- og nettselskaper, ut Kema for salg, nærmest på anbud. 88 var interessert.

God kjemi

– Ledelsen i Kema og vi i DNV fikk svært god kjemi. Vi ble derfor foretrukket, selv om vi kanskje ikke la inn det høyeste budet, sier Madsen. Et annet poeng var at DNV ville beholde Arnhem i Nederland som base for Kema og dets ca. 1.800 ansatte.

Kema har de siste 10 årene bygget seg opp og fått solid kompetanse på energi, klima, avansert risikoberegning, transmisjon av strøm, både offshore og mellom vindparker til havs og land, smarte energinettverk (Smart Grid) og energieffektivisering.

Dette er områder DNV møysommelig har bygget opp kompetanse. De 530 ansatte innen dette i DNV, derav ca. 120 ansatt ved DNV i Norge og om lag samme antall fra DNV i USA, blir nå underlagt det nye selskapet DNV KEMA Energy & Sustainability som dermed har 2.500 ansatte.

Et nederlandsk nettselskap blir sittende med 25 prosent eierandel i en overgangsperiode, men vil selge seg ut til DNV i løpet av to-fire år, ifølge Madsen.

Skip, olje og gass

Han beroliger med at DNVs solide basis i shipping og maritim sektor ikke rokkes.

– Vi har en strategiplan, og den følges. Kema føyer seg åpent inn der. Nå skal vi konsolidere og få Kema godt integrert. Noen mindre bedrifter kan bli kjøpt for å skaffe spesialkompetanse og styrke oss på enkelte områder, sier Madsen til Teknisk Ukeblad.

Kema-kjøpet utløser også en omorganisering av DNV.

- En slik omorganisering ville nok kommet før eller senere, kanskje i løpet av to til fire år, sier Madsen.

Skiller ut i døtre

De tre kjerneområdene skilles ut i egne selskaper med egne konsernsjefer. Henrik O. Madsen sitter på toppen av pyramiden som konsernsjef i DNV Group, holdingselskap for de tre døtrene DNV Maritime and Oil & Gas, DNV KEMA Energy & Sustainability og DNV Business Assurance.

DNV Group vil foruten Madsen bestå av fire konserndirektører og en stab på fire-fem personer.

– Bare de nødvendigste funksjoner. Vi skal ha en veldig liten toppledelse, sier han. Med seg i DNV Group-ledelsen får han Cecilie Heuch, Thomas Vogth-Eriksen, David Walker og Bjørn Haugland.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.