– Dette er en svært alvorlig sak for oss. Den kraftintensive industrien rammes hardt og det i en tid da industrien blør, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri til Teknisk Ukeblad.
Dyrt
Fra neste år må industrien betale flere hundre millioner kroner mer for bruk av sentralnettet, som følge av Statnetts beregninger.
– Prispåslaget kom som lyn fra klar himmel, sier Lier-Hansen.
Han har på vegne av en rekke industribedrifter sendt brev til NVE der han ber om at Statnetts fastsettelse av sentralnettstariffen for neste år blir omgjort.
Dårlig timing
Sør-Norge Aluminium, som allerede har stengt halvparten av sin produksjon, får tredoblet sine nettkostnader til 38 millioner, mens Alcoa får en kostnadsøkning på 61 millioner kroner, ifølge Industri Energi.
– Det er veldig dårlig timing fra Statnett, for å si det mildt, sier fagsjef Ole Børge Yttredal i Norsk Industri.
Lier-Hansen mener Statnetts vedtak er feil.
– Statnett har neglisjert viktige faglige argumenter og har valgt å prioritere andre interesser, sier han.
– Hvilke interesser?
– Å sikre seg større inntekt for å kunne gjennomføre nettinvesteringer over tid.
70 millioner mer for Hydro
Fastleddet på kraftintensiv industris nettregning tredobles i forhold til i år og dobles i forhold til i fjor. Fastleddet skal blant annet dekke Statnetts investeringer i sentralnettet.
Sammenlignet med i år får Hydro 70 millioner mer i nettkostnader til neste år.
– Aluminiumsproduksjon er utsatt for global konkurranse, det mener vi må hensyntas i større grad, sier Stein Øvstebø, som er ansvarlig for konsesjoner og nett i Hydro. Han er også leder av Statnetts brukerråd.
Krevende i Norge
Hydro mener derfor at kraftintensiv industri skal betale et lavere fastledd enn kraftprodusentene.
– Denne prisøkningen er ett av flere viktige elementer som gjør at det er krevende å produsere aluminium i Norge i en global konkurranse, sier informasjonssjef Lars Nermoen.
Utbygging av ny fornybar energi medfører at nettet også må bygges ut.
– Når man ser på de omfattende planene for investeringer som Statnett har fremover, illustrerer det hvor viktig det er med forutsigbarhet og at ikke industrien skal ta en uforholdsmessig stor del av regningen, sier Øvstebø.
– En parodi
Lier-Hansen mener dette er et nytt signal om at det kan bli vanskelig å drive industri i Norge i fremtiden.
– Det er en parodi at staten bruker millioner for å redde industrien, blant annet gjennom økte midler til Enova, samtidig som et statlig organ sender oss en enda større regning, sier han.
Statnett har ikke tenkt å endre sine beregninger.
– Det er lett å forstå reaksjonen til industrien. Nettleien øker sterkt fra i år til neste år. Den har vært spesielt lav i år av ulike grunner, øker til neste år og går noe ned i 2011. Grunnen til at det svinger slik er at kundene våre ikke ønsker utjevning over flere år og da blir dette resultatet, sier kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett.
Innenfor
Det er nå opp til NVE å avgjøre om Statnett må gjøre om på tariffen.
– Vi mener at vår sentralnettstariff ligger innenfor de forskrifter som er fastsatt, sier Akselsen.