En av fire eksportbedrifter regner med å permittere, er en av konklusjonene i NHOs Økonomibarometer, som ble lagt frem i dag. Ett kvartal tidligere var tallet en av ti.
Boligtrykket er en trussel
Økonomibarometeret viser at 18 prosent av bedriftene planlegger å øke investeringene i 2012, mens 23 prosent venter en reduksjon.
Oljesektoren, bemanningsbedrifter og boligprodusenter har imidlertid gode tider.
– Den viktigste trusselen for at vi får et særnorsk rentenivå i Norge er trykket i boliginvesteringene, sier seniorøkonom Dag Aarnes i NHO.
NHO mener at det må bygges mer i sentrale strøk for å dempe veksten i boligprisene. Organisasjonen tar også til orde for oppgradering av infrastrukturen ut til distriktene, slik at det blir mer attraktivt å bo et stykke unna de sentrale områdene.
Oljeindustrien en støvsuger
De næringene som sliter mest er havbruk, trelastindustrien og møbel og interiør. Ett av de største hindrene for investeringer er mangel på kvalifisert arbeidskraft, sier norske bedrifter.
– Den voldsomme dynamikken i norsk oljeindustri støvsuger markedet for kvalifisert arbeidskraft, sier Aarnes.
– Næringslivet i fastlandsnorge vil oppleve et fall i investeringene neste år, mener Aarnes.
Han tror vi kan oppleve ganske stygge ledighetstall utover i 2012.
Les mer: Oljebransjen tømmer Norge for ingeniører
Lavere vekst
NHO er mer pessimistiske enn både Norges Bank og SSB. Organisasjonen forventer en vekst på to prosent, mens de andre opererer med henholdsvis 2,9 prosent og 3 prosent.
– Mye har skjedd rundt oss på kort tid, det er en stor utfordring å bevege seg i lendet, sier sjeføkonom Tor Steig i NHO og viser til situasjonen i Europa.
Forskjellene fra norske timelønnskostnader til nære handelspartnere er blitt mye høyere på kort tid, påpeker Steig.
Dårligere betalt
46 prosent av eksportbedriftene forventer å få dårligere betalt for produktene sine neste år.
Den samme andelen forventer forverret driftsresultat.
28 prosent av NHO-bedriftene sier de utsetter investeringene på grunn av situasjonen i finansmarkedene. I industrien er det hele 34 prosent.
– Den internasjonale uroen har kommet inn i norsk økonomi. Foreløpig ikke med stor styrke. Men det er et område myndighetene og NHO må overvåke nøyere.
Tror på rentesenking
NHO forventer at Norges Bank helt sikkert vil sette ned renten på neste rentemøte, grunnet situasjonen i finansmarkedene.
– Det er en utfordring å legge vekt på helheten i norsk næringsliv så oljeboomen ikke får dominere for sterkt, sier Steig.
NHO advarer mot at ekstrabruken i oljepengene blir spist opp av tiltak som ikke fremmer vekst, som for eksempel uføretrygd.
– Stortinget klappet i 2001 for at Stoltenberg-regjeringen skulle øremerke oljepengene til en vekstfremmende politikk. Kun 15 prosent er brukt til det. Men i en tøffere markedsituasjon der vi må tilpasse oss, legge inn mer kunnskap i våre bedrifter, og skape en mer effektiv økonomi, er det viktig å følge opp dette, sier Steig.