Salget av Elkem begynte på den eksklusive restauranten Statholdergaarden i Oslo.
Der møttes Orkla-sjef Bjørn Wiggen og China National Bluestars styreleder Ren Jianxin over reinsdyrstek i november 2009.
– Vi kalte operasjonen for «prosjekt reinsdyr», sier Ludvig Sandnes i den norske avdelingen av Royal Bank of Scotland.
Les også: Frykter ikke kineserne
– Rett hest
Det var bankens norske avdeling som tok initiativ til dette møtet, etter å ha vurdert en rekke mulige kjøpere for ulike deler av Orkla-konsernet. National Bluestar virket som en langsiktig og god eier for Elkem, mente banken.
– I dette tilfellet satset vi på rett hest, sier Sandnes til Teknisk Ukeblad.
14 måneder senere sitter pressen foran Wiggen på Orklas hovedkontor i Karenslyst allé med nyheten om at Elkem er solgt til kineserne.
– Styrker Elkem internasjonalt
– Salgsprisen er to milliarder dollar, eller 12,5 milliarder norske kroner, sier Orkla-direktøren.
Dermed overtar National Bluestar alle Elkems verk i Salten, Thamshavn, Bremanger, Bjølvefossen og Kristiansand, samt Island, Canada, Brasil, Sør-Afrika og Kina. Disse vil heretter utgjøre silisiumdelen av National Bluestar. Orkla tror dette er til det beste, for de har ikke selv muskler nok til å utvikle Elkems virksomhet videre.
– Dette styrker Elkem internasjonalt. Det er viktig at det investeres videre i Elkem. Det er også viktig at forsknings- og utviklingsvirksomheten i selskapet blir i Norge, sier Wiggen.
– Kan vokse raskere
Elkems direktør mener at de nye eierne tenker langsiktig og ønsker å satse på Elkem.
– Vi kan vokse raskere med denne eieren, sier Elkem-sjef Helge Aasen til Teknisk Ukeblad.
– Det finnes få store industrielle eiere i Norge som kan utvikle Elkem selv om mange helst hadde ønsket norsk eierskap?
– Det har ikke meldt seg noen i løpet av prosessen, sier Aasen.
Mellommannen tok initiativet
Royal Bank of Scotland har hjulpet Orkla-selskapet Rec med å skaffe finansiering til den nye fabrikken til over ti milliarder kroner i Singapore, og har lenge rådet Orkla-konsernet til å slanke seg. De brakte derfor Orkla og National Bluestar sammen. Ludvik Sandnes mener dette kjøpet er en fjær i hatten for Elkem og selskapets teknologi.
– Kineserne er ute etter teknologi som kan utvikle folk og land. De kjøpte også svenske Volvo. De kjøper de som kan det, og er ute etter verdensledende teknologi. At de kjøper denne solvirksomheten er en fjær i hatten for Elkem, sier han, og legger til at National Bluestar kommer til å satse tungt på forskning og utvikling (FoU) i Norge.
– Det er ingen tvil om at de vil satse på de 250 som sitter i FoU her. Til gjengjeld får Elkem tilgang til verdens største og verdens sterkest voksende marked, og investeringskraft som Orkla ikke kunne gi. Om ikke Hydro ville overtatt, er det ikke mange andre i Norge som kan tilføre Elkem det Bluestar kan, sier Sandnes.
– Kan satse videre
National Bluestar er 80 prosent eid av statlige ChemChina og 20 prosent eid av det amerikanske investeringsfondet Blackstone, og har en årlig omsetning på rundt 6 milliarder amerikanske dollar. Dette er verdens 19. største kjemikonsern.
– Vi kan nå satse videre på vår teknologibase, der Elkem Solar og silisium er det viktigste, og energigjenvinning det nest viktiste, sier Helge Aasen.
Elkem kan blant annet skryte av en silisiumsproduksjon med 75 prosent lavere energiforbruk enn konkurrentene. De overtar nå ledelsen i et kinesisk silisiumsverk, og det skal trolig også bygges ytterligere ett slikt verk på sikt.
Les mer: Energieffektivisering er den beste løsningen
Energigjenvinning billigere enn antatt
Les også:
Orkla selger kraft for seks milliarder