IT

Fem år er gått siden de fikk Ingeniørbragden. Nå har de lansert oppfølgeren

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
23. feb. 2015 - 06:30
Vis mer

HORTEN: For fem år siden fikk GE Vingmed tildelt prisen Årets ingeniørbragd for ultralydapparatet Vscan i lommeformat. Det har blitt en formidabel suksess.

GE Healthcare har solgt over 15.000 enheter til en verdi av over én milliard kroner. Fem år etter lanserer GE oppfølgeren, Vscan Dual Probe.

Den er fylt med enda mer elektronikk og gir legene og brukerne flere bruksområder, uten at størrelsen er endret. Nå er de første tusen solgt.

– Det er svært utfordrende å få enda mer elektronikk inn i en liten enhet uten aktiv kjøling, sier Trond Kierulf, produktansvarlig for Vscan Dual Probe.

Teknisk minirevolusjon

For akuttmedisin er det en liten medisinteknisk revolusjon.

– Vi har fått et verktøy i lommeformat som kan gi oss svar på de aller fleste vanlige problemstillinger vi møter på et skadested, sier overlege Lars Jacobsen i Norsk Luftambulanse. Han forsker også på ultralyd i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Luftambulansen har allerede fått noen års erfaring med den første versjonen av Vscan. 11 enheter ble kjøpt inn, nå er 5–6 av den nye Dual Probe anskaffet. Den har åpnet enda et vindu inn i pasientene.

– Vi må fortsette å forske på anvendelsen av ultralydapparatene, hvordan vi får best mulige data og sjekke treffsikkerheten, sier Jacobsen.

De lommestore apparatene har mye av funksjonaliteten til store maskiner på hjul på syke­husene, men kan aldri erstatte dem, understreker GE.

Les også: Lager intelligent vaksine de håper kan kurere kreft

Ny og gammel: Trond Kierulf med Vscan Dual Probe i hendene og den første Vscan på bordet. Der ligger også kretskortene, tilsvarende dem som er inni proben med dobbelfunksjon.
Ny og gammel: Trond Kierulf med Vscan Dual Probe i hendene og den første Vscan på bordet. Der ligger også kretskortene, tilsvarende dem som er inni proben med dobbelfunksjon.

Høyfrekvent grunnsyn

I den første Vscan-versjonen brukes ultralydbølger med lav frekvens, 2,5 MHz.

Proben, som settes mot huden, fungerer som sender og antenne som tar inne en hel rekke kanaler for å lage 3D-bilde med farger.

Da kan man se dypt inni menneskekroppen, inn til hjerte, lunger og andre, indre organer.

Med den nye proben sendes høyfrekvent lyd, ca. 7,5-8 MHz, som gir svært gode bilder på alt som ligger under huden og litt innenfor, blant annet blodårer og væskeansamlinger.

Det har overrasket leger at selv med det lille ultralydapparatet kan de se det man tidligere måtte bruke røntgenapparater til eller store ultra­lydapparater inne på sykehuset.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Ute på et ulykkessted er det viktig at vi raskt kan se om en lunge er i ferd med å punktere, om en pasient har indre blødninger, utposing på blodårer, eller om hjertet fungerer som det skal, sier Jacobsen.

Luftambulansen håper å få permanent tillat­else til å bruke ultralydapparatene også i helikopter eller sykebil.

– Bilder sier mer enn tusen ord. Under transport får vi ikke undersøkt på andre måter, det er mørkt og det er mye støy. Ultralydundersøkelser under transport vil gi oss enda mer og mer presis informasjon om pasienten. Det vil være en stor gevinst, sier Jacobsen, som er stasjonert i Arendal.

Les også: Odd Richard (62) fikk nytt syn med ny linseteknologi

PrisbelønningIntuitivt: Trond Kleveland viser scanning av blodåre i halsen. Bruken er enkel og intuitiv. Selv en legperson kan se at det er en blodåre på skjermen.
PrisbelønningIntuitivt: Trond Kleveland viser scanning av blodåre i halsen. Bruken er enkel og intuitiv. Selv en legperson kan se at det er en blodåre på skjermen.

Prisbelønning

I Horten sitter ingeniørene og gleder seg over enda en gang å ha skapt et så nyttig og godt medisinsk apparat. På vei inn til laboratoriet går vi forbi et monter med flere trofeer og priser, deriblant Årets ingeniørbragd fra 2009. Alle er for den første Vscan-versjonen. Nå kan det bli flere priser.

– Vi har klart å komprimere og pakke elektronikken så tett blant annet takket være innspill fra andre deler av GE Healthcare. Det er en fordel å være del av et stort konsern, sier Dagfinn Sætre, administrerende direktør i GE Vingmed Ultrasound.

Den største utfordringen var miniatyrisering av proben. Det er mye elektronikk i lite volum og all elektronikk avgir varme. Effektbruken må derfor holdes så lav som mulig.

– Vi har tøyd tekniske grenser for å takle varme, samt elektronisk støy som kan forstyrre signaler, sier Kierulf.

Les også: «Alkopille» skal gjøre deg beruset uten bivirkninger

Verdensmarked

Sætre er glad for å være del av GE Healthcare ikke bare på grunn av det tekniske miljøet, men også produksjon, markedsføring og distribusjon.

Siden Vscan var klar for markedet fra 2010 og fram til nyttår var det solgt ca. 1000 av den nye Vscan Dual Probe. Mye er gått til USA, som godkjente apparatet høsten 2014. Norge står for 2–3 prosent av salget. Asia, med Kina i spissen, kan bli et stort marked. Europa og Nord-Amerika er naturlig nok store avtakere.

– Strukturen i helsevesenet i de ulike land har også mye å si for hvor vi selger, forteller Trond Kleveland.

– I Japan er det mer vanlig for leger å gå på hjemmebesøk. Dermed er det mange leger som har kjøpt Vscan, sier Kleveland.

Han sier at brukerterskelen er svært lav. ­Apparatet ligner på Ipod og smarttelefoner.

– Det er veldig intuitivt. Det tar 3–5 minutter å lære seg basisbruk. Vi viste et ultralydbilde for barn. Så å si alle klarte å gjette hva som var blodåren i bildet, forteller Kleveland.

Les også: Nanoroboter skal behandle kreft mer effektivt enn cellegift

Veteran: Mustaq Hussain har vært med på utviklingen av ultralydapparater i Horten siden 1983. Her sjekker han programvare ved å kjøre en scan av sitt eget hjerte.
Veteran: Mustaq Hussain har vært med på utviklingen av ultralydapparater i Horten siden 1983. Her sjekker han programvare ved å kjøre en scan av sitt eget hjerte.

Inspirerende jobb

Ingeniørene i GE Vingmed er ikke i tvil om at det er svært inspirerende å gå på jobb hver dag og vite at de er med på å redde mange liv.

– Hver dag blir 200.000 mennesker diagnostisert med vårt utstyr. Ved å gjøre utstyret enda bedre, får pasientene enda mer nøyaktig diagnose og riktig behandling, sier Kierulf, som ble overbevist om at Vingmed tilbød meningsfull jobb.

Inne i et laboratorium står en veteran fra Vingmed-tida. Mushtaq Hussain har vært i GE-bedriften i Horten i over 30 år.

– Jeg begynte i 1983 som ansatt nummer 16, sier han. I dag er det 200 ansatte.

– Vi har en veldig stabil arbeidsstokk. Det er viktig for utviklingen, sier Kierulf.

Hussain har vært med på og bidratt til en utrolig teknologisk reise.

– De første probene vi utviklet hadde fem kanaler. Nå kan en liten probe ha mange tusen, sier Hussain mens han sjekker sitt eget hjerte med et ultralydapparat beregnet for sykehus.

Ultralydapparatene er blitt så gode at de på flere områder erstatter røntgenundersøkelse. Ultralyd har ingen skadelig stråling. Dermed er terskelen for å undersøke pasientene lavere og flere diagnoser kan stilles tidlig.

Les også:

3D-teknologi skal bidra til operasjoner som belaster kroppen mindre

Norsk kreftvaksine forlenger livet til pasientene  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.