Feil på elektriske kabler kan stoppe både vind-, vann- og atomkraftverk, oljeinstallasjoner og togtrafikk. Derfor må kablene overvåkes. Nå gjør selskapet Wirescan rask karriere innen dette feltet, med teknologi som ble utviklet ved Institutt for Energiteknikk (IFE).
– Vi vurderer tilstanden på en kabel, om den er skadet av undersjøiske ras og lignende. Dersom tilstanden er forverret må eierne gjøre noe. Reparasjon er en viktig faktor, sier administrerende direktør Per Nossen i Wirescan til Teknisk Ukeblad.
Nylig investerte Siemens og SåkorninVest 25 millioner kroner i selskapet.
Avansert norsk teknologi
Påvirkninger som høy temperatur, fuktighet og stråling kan gjøre skade på elektriske kabler. Den såkalte LIRA-teknologien gjør at man kan overvåke kabler med stor nøyaktighet. Dermed kan man lettere forebygge skader og reparere kablene i tide.
Teknologien benyttes for eksempel til å sjekke strømkabelen NorNed mellom Norge og Nederland, samt Oslofjordkablene som fører strøm til og fra Sverige. I tillegg sjekker selskapet elektriske kabler på kjernekraftverk, i oljeindustrien og vindparker offshore.
Både Statnett og kabelleverandøren Nexans står på Wirescans kundeliste. Det gjør også utenlandske selskaper som Vattenfall, Fortum, Siemens, FMC, Schlumberger og Shell.
Begynte med kjernekraft
Forskerne ved IFE utviklet opprinnelig teknologien for å kunne forlenge levetiden på kjernekraftverkene. Siden har Wirescan sjekket kablene på reaktorene Ringhals og Forsmark for å finne ut om de er nedbrutt av stråling. Kabler som ikke tåler en krisesituasjon, må skiftes.
– De ønsker ny konsesjon for å kunne drive reaktorene i 20-30 år til. Da må de kjenne tilstanden på kablene innenfor betongmurene hvor man ikke kommer til, sier Nossen.
Wirescan ser også et marked for teknologien sin i Europa. Det europeiske elnettet skal styrkes kraftig, samtidig som strukturen på energiselskapene er i endring.
– De blir gjerne mer venture-basert og har ikke de tekniske støttefunksjonene selv. Dette legges i større grad ut på anbud. De må jobbe forebyggende. Tilstandskontroll er en vesentlig faktor, sier Nossen.
Olje- og vindbransjen
– Vindkraften er noe som kommer. Offshore vindkraft skal inn til land og mates inn på nettet. Denne nye kraften genereres gjerne på steder hvor nettet gjerne ikke er dimensjonert eller oppgradert til å ta imot all strømmen. Da må man kjenne kablenes tilstand, sier Nossen.
Oljeindustrien flytter i økende grad produksjonen sin ned på sjøbunnen. Da øker kraftbehovet til utstyr som kompressorer, pumper og ventiler.
– Høy regularitet i krafttilførselen via kabel eller umbilical blir en vesentlig faktor for å sikre produksjonen av olje og gass, sier Nossen.
Teknologien
For å finne årsaken til feil på undervannskabler bruker man undervannsfartøy. Med Wirescans teknologi kan man også jobbe forebyggende. Selskapet påviser hvordan kablene er påvirket av temperatur, stråling og mekaniske skader.
– Det vi leter etter er endringer i de elektriske egenskapene til isolasjonen. Hvorvidt det er en mekanisk skade, vanninntrengning, bøyer og kinker, ankringsskader eller ren og skjær aldring eller bruk av for høy spenning, så vil vi oppdage skaden, sier Nossen.
Gammel teori – ny næring
Det er transmisjonslinjeteori som ligger til grunn for Wirescans teknologi.
– Vi sender inn hvit støy på 2-3 volt i et bredt frekvensmønster, helt opp til 100 MHz. Så analyserer vi impedansspekteret til kabelen, forklarer Nossen.
Wirescan kan detektere svakheter med en nøyaktighet på 0,3 prosent av kabelens lengde. Det vil si at man kan lokalisere feil på den 580 km lange NorNed-kabelen med et par kilometers nøyaktighet.
Utvikler nye produkter
Wirescan har fått støtte fra Forskningsrådets oljerelaterte program Petromaks for å utvikle teknologien sin. Utviklingen fortsetter, og målet for Wirescan er å ha et par nye produkter på markedet i løpet av 2011.
– Blant annet jobber vi med et produkt som kan måle på spenningssatte systemer. Det vil si at man slipper å koble ut kabelen mens man måler. Kunden trenger ikke å stenge ned deler av kabelnettet eller skifte over til reserveløsninger, sier Nossen.