MOTOR

Forsvaret kan få Libya-regning

DYRE BOMBER: Her er ett av de norske F-16-flyene på vei fra Bodø til Libya. Bombene de slipper der teller ikke med i de 70 millioner kronene Forsvarsdepartementet regner med at Libya-innsatsen vil koste. Norske fly har trolig sluppet bomber for over 10 millioner kroner allerede.
DYRE BOMBER: Her er ett av de norske F-16-flyene på vei fra Bodø til Libya. Bombene de slipper der teller ikke med i de 70 millioner kronene Forsvarsdepartementet regner med at Libya-innsatsen vil koste. Norske fly har trolig sluppet bomber for over 10 millioner kroner allerede. Bilde: Trond Høyvik
Kjetil Malkenes Hovland
7. apr. 2011 - 10:33
Vis mer

Det koster å bombe Gadaffis Libya.

Norske F-16-fly vil ha utført rundt 50 oppdrag i løpet av denne uken. Flyene kan alt ha sluppet bomber for over ti millioner kroner.

Denne kostnaden vises ikke på regningen for Libya-oppdraget, som forsvarsministeren har oppgitt til 70 millioner kroner. Ammunisjon til flyene holdes nemlig utenfor regnestykket.

Les også:

Dro til krig med utdatert teknologi

Norske F-16 på tokt i Libya

Her er prislisten

– Hva er prisen på den norske bombingen i Libya?

– Det vil være avhengig av hvilke mål man får tildelt. Men Forsvaret bruker av et lager som trolig etter hvert må gjenskaffes, eller i alle fall kompletteres, sier oberstløytnant og senior talsmann John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter til Teknisk Ukeblad.

Bodø 20110321.De norske -16 flyene fra Bodø flystasjon som skal delta i håndhevelsen av FN-resolusjon 1973 i Libya, tok mandag formiddag av fra Bodø på vei til basen på Sicilia i Italia.Foto: Marthe Brendefur / Scanpix
– Det vil være avhengig av hvilke mål man får tildelt. Men Forsvaret bruker av et lager som trolig etter hvert må gjenskaffes, eller i alle fall kompletteres, sier oberstløytnant og senior talsmann John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter til Teknisk Ukeblad. TAR AV: Her er ett av de norske F-16-flyene på vei til Libya. Marthe Brendefur / Scanpix

Ifølge ham vil norske fly mot slutten av denne uken ha utført rundt 50 oppdrag til sammen i Libya. Flyene kan slippe opptil 8 bomber per oppdrag. I forrige uke oppga forsvaret at flyene hadde sluppet 19 bomber fordelt på 14 oppdrag. Siden har de utført minst 20 nye oppdrag.

Danske styrker har oppgitt å ha sluppet 126 presisjonsbomber i løpet av Libya-aksjonen.

– Kan slippe åtte bomber

– Er det rimelig å anta at norske F-16-fly så langt har sluppet rundt 50 slike bomber?

– Vi slipper fra null til åtte bomber per oppdrag, sier Lien.

– Hvis bombene da koster cirka 200.000 kroner per stykk og dere har sluppet 50 av dem, så snakker vi om 10 millioner kroner i bomber så langt?

– Det koster penger, sier Lien.

Her er prislisten

Bombene er dyre: hver enkelt av dem koster flere hundre tusen kroner. Verken Forsvaret eller regjeringen ønsker å gi Teknisk Ukeblad et nøyaktig regnestykke over bombekampanjen så langt, men Teknisk Ukeblad har fått prislisten på våpnene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO) oppgir følgende cirkapriser fra for de ulike F-16-bombene som norske fly bruker:

  • GBU-12 med MK-82 flybombe: 190.000 kroner
  • GBU-38 med MK-82 flybombe: 190.000 kroner
  • GBU-31/1 med MK-84 flybombe: 220.000 kroner
  • GBU-31/3 med BLU-109 penetratorbombe: 390.000 kroner

– Må skaffe nye bomber

Forsvarstalsmann John Espen Lien oppgir at bombene som brukes av norske F-16-fly i Libya er GBU-12 som er en 500-punds laserstyrt bombe, GBU-38 som er av samme type men har et GPS-basert styringssystem, og GBU-31 som er en 2000-pundsbombe med GPS-styring.

– I operasjon Odyssey Dawn slapp vi 19 bomber av forskjellige typer, de fleste av typen GBU-12 og GBU-38. Så gikk vi over i en ny fase i forrige uke. Vi vil ikke gi noen fortløpende rapportering om antall bomber, men vi gir opplysning om antall oppdrag. Mot slutten av uken vil nok tallet ligge på rundt 50 oppdrag til sammen. På de aller fleste er det avlevert flere typer våpen, sier Lien.

Kan koste mer

Vi får altså ikke vite antallet bomber. Hvis man for eksempel legger til grunn at de norske flyene har sluppet tre bomber i snitt på disse rundt 50 oppdragene og bombene koster 190.000 kroner stykket, så vil det utgjøre en kostnad totalt 28,5 millioner kroner. Men dette vet vi altså ikke ennå.

Skulle man i løpet av det norske Libya-oppdraget på tre måneder slippe 500 bomber til 190.000 kroner stykket vil regningen bli på 95 millioner kroner.

Regjeringen vil foreslå en tilleggsbevilgning til Libya-innsatsen i revidert nasjonalbudsjett i mai. De har så langt ikke sagt noe om at Forsvarets bombelagre skal fylles opp igjen gjennom denne ekstrabevilgningen.

– Vil koste mer

Regjeringen har så langt oppgitt at Libya-oppdraget skal koste 70 millioner kroner, men Forsvarsdepartementet innrømmer at 70 millioner kroner er for lite.

«Deltakelse i utenlandsoperasjoner av denne art innebærer merkostnader,» skriver Forsvarsdepartementet i en e-post til Teknisk Ukeblad.

De understreker at utgiftene til å erstatte ammunisjon ikke er medregnet i de 70 millionene som skal brukes på Libya-oppdraget ifølge punkt 6 i den kongelige resolusjonen om Libya-innsatsen.

Svært usikre kostnader

«Det er også stor usikkerhet knyttet til antall flytimer og behov for infrastrukturutbedringer på basen,» skriver departementet.

Regjeringen vil ikke gå nærmere inn på kostnadene ved bombingen eller gi nye anslag for hvor mye Libya-oppdraget vil koste. Det er usikkert hvor mye tid flyene skal være i lufta, hvor mange bomber de skal slippe og hvor mye som må gjøres ved basen på Souda Bay på Kreta.

«Situasjonen i Libya er høyst uavklart, og det er derfor ikke mulig å forutse hvor mange flytimer og hvor mye ammunisjon norske styrker vil bruke framover,» skriver Forsvarsdepartementet til Teknisk Ukeblad.

– Stortinget må informeres

– Når vi går inn på et sånt oppdrag må alt relevant utstyr føres i det regnskapskapittelet som har med oppdraget å gjøre. Alt annet er å omdefinere og lure unna kostnader. Alle kostnader må på bordet, sier forsvarspolitiker Jan Arild Ellingsen (Frp).

– Men regjeringen viser til at det er vanskelig å si hvor mye man kommer til å bombe i Libya?

– Den kjøper jeg ikke. Da får de stipulere et tall og komme til Stortinget med det. Stortinget skal uansett informeres. Det er ingen som tjener på å holde utgifter unna, og det er vel ingen som tror at dette vil koste null kroner.

– Kan det bli Forsvaret selv som må erstatte disse presisjonsbombene?

– Det er det jeg er redd for. Da betyr det at man bestemmer seg for å delta i et internasjonalt oppdrag uten å ville ta den fulle regningen. Man må ha en prinsipiell holdning her og dekke alle relevante utgifter ved oppdraget. Noe annet ville være illojalt mot Forsvaret.

Bombet for 31,5 millioner

De danske F-16-flyene har sluppet minst 126 presisjonsbomber til en samlet kostnad på cirka 31,5 millioner danske kroner, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Halvparten av disse er 500-pundsbomber av typen GBU-49 til 300.000 danske kroner per stykk. Resten er 2000-pundsbomber som koster rundt 200.000 danske kroner per stykk, ifølge opplysninger Ritzau har fått fra Flyvertaktisk Kommando.

Bare den første måneden av oppdraget i Libya vil danskene ha brukt 70 millioner danske kroner. Hvis flyangrepene mot formodning skulle holde seg på samme nivå i et år vil det ha kostet hele 850 millioner danske kroner, ifølge nyhetsbyrået.

Billigere bomber ikke alternativ

– Det går ikke å tenke at man ikke skal treffe et mål fordi det koster så mye. Det viktigste er at vi leverer effekt, og det gjør vi nå, sier oberst Anders Rex som leder danskenes bidrag i Libya til nyhetsbyrået.

Bomber med avanserte styringssystemer er dyrere enn konvensjonelle bomber. Men man bruker dem fordi de kan treffe målene mer nøyaktig og spare sivile liv.

– Man har jo engasjementsregler som beskriver hvilke forhold og kriterier som må være oppfylt for å levere våpen. Med disse våpnene vil man kunne engasjere mål som man ellers ikke ville kunne engasjert, sier Forsvarets talsmann John Espen Lien til Teknisk Ukeblad.

– Vi har lagt oss på en standard hvor man ikke skal tolerere sivile tap. Presisjonsstyrte våpen vil kunne ta ut mål man ellers ikke kunne tatt ut. Det å droppe vanlige jernbomber uten styring i denne typen konflikt er egentlig ikke noe alternativ.

Les også:

F-22 mot Gaddafi

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.