– Det kan skje mirakler, men det virker usannsynlig, sier Per Schanke i Xellia til Teknisk Ukeblad.
Selskapet produserer antibiotika, med Bacitracin som viktigste produkt. Men i 2012 flyttes produksjonen ut av landet. De britiske eierne har bestemt seg for å flytte produksjonen fra Skøyen i Oslo til Kina for å kutte lønnsutgifter. Den tillitsvalgte er bekymret for norsk farmasi.
– Mange utvikler høyteknologiske produkter, men lite produseres i Norge. Det handler om forskningspolitikk og skatteregler. Man kan stille krav til industrien om at ting skal plasseres i Norge, sier Schanke.
Krise for stor legemiddelfabrikk: Snart slukkes håpet i Lier
Konfronterte næringsministeren
Teknisk Ukeblad møter ham under fagforbundet Industri Energis landsmøte, hvor han fra talerstolen har konfrontert næringsminister Trond Giske med flyttingen. Nedleggelsen kan føre til at dette er Schankes siste landsmøte som tillitsvalgt i Xellia Pharmaceuticals.
– To av lokomotivene i denne industrien forsvinner. Det er et tankekors, siden farmasi og bioteknologi er ett av satsingsområdene i norsk næringspolitikk, sier Schanke henvendt til Giske.
Han viser til pillefabrikken Inpac i Lier, som trues av nedleggelse. Dette ble omtalt i en artikkel i forrige Teknisk Ukeblad. Næringsministeren ser ikke ut til å la seg bekymre.
Vaksineproduksjon:
Les også: Norge er ikke sikret vaksine
– Må beholde kompetanse
– Flytting av produksjon til Kina kommer til å skje. Derfor må vi hele tiden skape nytt. Produksjon vil flytte, men vi må beholde høykompetent teknologisk utviklingsarbeid her, sier Giske.
Det er ikke så enkelt i Xellias tilfelle, mener tillitsvalgte Per Schanke.
– Jeg syns ikke det er fullt så greit som Giske sier. Dette er en ledende bedrift innen legemidler og bioteknologi, og flyttingen svekker miljøet i Norge. Og arbeidstagernes rettigheter er svakere i Kina, sier han.
TU mener: Trenger strategi for bioteknologi
Kan beholde forskning
Det er så langt ikke vedtatt å flagge ut forskningsdelen av Xellia. Men Schanke frykter at det blir lite praktisk i lengden å drive utvikling langt unna produksjonen. Selskapet har fabrikker i Budapest, København, Oslo og Taizhou.
– Forskningen kan jo bli i Norge, men erfaringen er at forskning og produksjon ikke bør drives for langt unna hverandre. Det har vi erfaring med fra vårt samarbeid med fabrikker i andre land. Enkelte ganger har man bare dager på seg for å komme først med et patent. Da må det være nærhet og lite rot, sier Schanke.
– De snakker om at dette skal være et satsingsområde, særlig på grunn av Norges marinbiologiske kompetanse. Men når miljøet svekkes av nedleggelser blir jeg pessimistisk, sier Schanke.
Norge kunne spart over 80 millioner: Droppet egen Tamiflu-produksjon