INDUSTRI

Full rulle for smelteverkene

I GANG: Eramet var nede i 40 prosent av full kapasitetsutnyttelse i fjor sommer, men produserer nå for fullt igjen. Her fra fabrikken i Sauda.
I GANG: Eramet var nede i 40 prosent av full kapasitetsutnyttelse i fjor sommer, men produserer nå for fullt igjen. Her fra fabrikken i Sauda. Bilde: Eramet
Camilla Aadland
21. mai 2010 - 10:39
Vis mer

I fjor sommer gikk smelteverksindustrien for halv maskin, etter å ha gått ned 50 prosent i løpet av 2009. Fra august og frem til påske har smelteverkene gradvis økt produksjonen igjen.

– Vi snakker da om tradisjonell smelteverksindustri. Aluminiumsindustrien har to litt større ting nedstengt, men den øvrige smelteverksindustrien går for tilnærmet hundre prosent, forteller fagsjef Sindre Finnes i Norsk Industri.

Aluminiumsverket Søral på Husnes har hatt halvparten av elektrolyseovnene ute av produksjon siden mars i fjor. Ved Hydros aluminiumsverk på Sunndalsøra er SU III fremdeles stengt.

– Det er teknisk sett mer komplisert å starte opp og stenge aluminiumsverk. De må ha større sikkerhet ved oppstart enn smelteverkene, forklarer Finnes.



Full fart i bransjen

Årsakene til at smelteverkene har åpnet opp igjen er flere: bedre pris, nye leveringsavtaler og en gunstigere kraftsituasjonen.

Noe ny kapasitet har kommet til, blant annet Elkem Solar. Samtidig er Ruukki i Mo i Rana stengt for godt.

Sindre Finnes. Trond Gram
– Situasjonen fra bedrift til bedrift varierer. Men bransjemessig er det nå full fart, sier Finnes.

Han tolker det som et tegn på at industrien er på vei opp igjen av bølgedalen.

– Det er Kina som nå trekker etterspørselen oppover, sier Finnes.

Også aluminiumsprisen er oppe på nivåer fra før finanskrisen.

– Dette er et hett tema de to stedene det fremdeles er nedstengt. Det er også svært avgjørende for det norske kraftmarkedet hva som skjer med disse verkene, sier fagsjefen.

Blir nedstengningen varig, kan dette gi et kraftoverskudd i årene fremover. Det betyr lavere strømpriser, mindre inntjening for kraftselskapene og en mer utfordrende situasjon for utbygging av ny fornybar energi.

– Bedre beskrivelse av kraftsituasjonen enn den investeringsstoppen man faktisk ser i vindkraftbransjen, får du vel ikke, sier Finnes.



Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Full produksjon hos Eramet

Den største aktøren innen tradisjonell smelteverksindustri, Eramet, merker at tidene har snudd.

– Hos oss går det for fullt, sier kommunikasjonsdirektør Bernt Jarle Dolmen til Teknisk Ukeblad.

Eramet produserer manganlegeringer til det internasjonale markedet. Manganlegeringene brukes i stålproduksjon, og inngår i produkter fra supertankere og skyskrapere til proteser og verktøy.

– Vi har tatt oss gradvis oppover igjen etter sommeren i fjor og har vært i full drift i år, sier Dolmen.

Han anslår at de to fabrikkene var nede i cirka 40 prosent av kapasitetsutnyttelsen på det laveste. Dermed ble alle ansatte permittert 50 prosent over et drøyt halvår. Fra 1. september i fjor var alle tilbake i full jobb.

– Vi merker at etterspørselen øker. Prisene er ikke så høye som før krisen, men vi kan leve med dem, sier kommunikasjonsdirektøren.

Han er nå spent på hva krisen i eurolandene kan bety for Eramet.

– Det så ut til å normalisere seg igjen, men usikkerheten nå er gjeldssituasjonen til eurostatene og hva det vil bety for etterspørselen. Det vi produserer er en del av det som skal bli stål og stål brukes i store prosjekter, som bygg, anlegg og nasjonale investeringsprosjekter. Hvis det blir mindre av det fremover, får vi en ny utfordring, sier Dolmen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.