KRAFT

Gassnova avventer signering av kontrakter for CO2-fangst

OED har bedt Gassnova vente.

Etter at regjeringen skrinla planene om å bygge fullskalaanlegg for fangst og lagring av CO2 på Mongstad, leter de nå etter alternative prosjekter.
Etter at regjeringen skrinla planene om å bygge fullskalaanlegg for fangst og lagring av CO2 på Mongstad, leter de nå etter alternative prosjekter. Bilde: Håkon Jacobsen
Øyvind LieØyvind LieJournalist
4. okt. 2013 - 14:34

Gassnova har fått i oppdrag å se på muligheten for å realisere fullskala CO-håndtering utover prosjektet på Mongstad, som regjeringen nylig skrinla.

Som en del av dette arbeidet har Gassnova fremforhandlet avtaler med aktører for gjennomføring av mulighetsstudier.

Ett av disse er ifølge Dagens Næringsliv Sargas som sammen med Industrikraft Møre planlegger å bygge et gasskraftverk på 250 MW med CO2-fangstanlegg i Elnesvågen i Møre- og Romsdal.

Les også: Miljøbevegelsen vil flytte CO2-fangsten til utlandet

Avventer signering

Olje- og energidepartementet (OED) har imidlertid nå bedt Gassnova om å avvente signering.

«Nærmere avklaring vil komme i god tid før vedståelsesfristens utløp 1. november», heter det i en pressemelding Gassnova har sendt ut i dag.

Les også: Regjeringen skrinlegger Mongstad-planene

Utreder mulighetene

Hensikten med mulighetsstudiene er ifølge Gassnova å utrede mulighetsrommet for realiserbare fullskala CO-håndteringsprosjekter, og eventuelt dokumentere hva som må på plass for å kunne realisere fullskala CO-håndtering ved utslippskildene.

400 000 tonn fanget og lagret CO per år er definert som nedre grense for det som kan betegnes som fullskala CO-håndtering i studien.

På spørsmål om hvorfor OED ba Gassnova utsette signeringen, og om de har fått signaler om at folk rundt den påtroppende regjeringen også ville ha et ord med i laget, svarer departementets presseavdeling dette på epost:

«I lys av beslutningen av å avvikle arbeidet med fullskala renseanlegg på Mongstad, må vi vurdere hvordan vi mest effektivt realiserer regjeringens ambisjoner for fangst og lagring av CO2. I dette tilfellet (NCCS) har tilbyderne en vedståelsesfrist til 1. november. Vi vil komme tilbake med nærmere avklaring i god tid før fristens utløp.»

Tas vel imot

Ketil Solvik-Olsen i Frp svaerer slik på spørsmål om hvorfor han tror signeringen utsettes.

- Jeg vet ikke, men jeg setter pris på at det skjer. Men vi har ingen kommentar om innhold mens vi er i forhandlinger.

Les også:

Googles solvarmekraftverk har startet opp

Anbefaler å avvente kabelutbyggingen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.