INDUSTRI

Giske: – Ikke aktuelt for staten å gå inn i REC

Nærings- og handelsminister Trond Giske (t.h.) og konsernsjef Bjørn Wiggen orienterte mandag pressen om eierskapet i REC.
Nærings- og handelsminister Trond Giske (t.h.) og konsernsjef Bjørn Wiggen orienterte mandag pressen om eierskapet i REC. Bilde: Scanpix
3. okt. 2011 - 13:49

Statsråden ble mandag orientert av Orklas styreleder Stein Erik Hagen og konsernsjef Bjørn Wiggen om at det ligger an til avvikling av solenergiselskapets produksjon i Norge.

Orkla eier 39,74 prosent av REC og er dermed selskapets største eier.

Langsiktige eiere

Giske sier han er mindre opptatt av at REC fortsatt får norske eiere enn at selskapet får gode, langsiktige og industrielle eiere.

– Det er viktigere med gode eiere enn norske. Og gode eiere er eiere med utholdenhet, tilstrekkelig kapital og kunnskap om markedet, sier Giske.

Statsråden sier en av grunnen til at det ikke er vurdert å la staten å gå inn på eiersiden i solenergiselskapet, er at utfordringene og problemene REC står overfor, ikke kan føres tilbake til eiersiden.

– Det er ikke eiersiden som er problemet, men markedet, sier Giske.

Prisras

Konsernsjef Bjørn Wiggen sier ingenting spesifikt i det norske virkemiddelapparatet kan endre situasjonen. REC har opplevd at prisene på selskapets produkter har falt med 30–40 prosent i løpet av ett kvartal.

– Det er krevende å redusere kostnadene i en slik takt, sier konsernsjefen.

Ifølge reportasjer i flere vestlige medier mener mange toppledere i vestlige solenergiselskaper at prisraset i bransjen skyldes at kinesisk solenergibransje mottar enorme subsidier i strid med regelverket i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Konsekvensen er prisras og solenergiselskaper som går over ende, både i USA og Europa.

Næringsminister Trond Giske sier «det vil bli tatt opp, dersom det kommer påstander om at land bryter WTO-regelverket».

– Den døra vil alltid være åpen, men vi har ikke fått slike henvendelser, sier Giske.

700 kan miste jobben

En nedlegging av RECs virksomhet i Norge kan koste 700 mennesker jobben. Før helgen hadde Giske møter med lokalpolitikere i Narvik og Meløy, hvor to av RECs tre norske produksjonsanlegg ligger.

– Regjeringen vil stille opp med alle mulige virkemidler vi har til rådighet for å hjelpe de som nå står i fare for å miste arbeidet, sier Giske.

Han oppfordrer Orkla og REC til å vise tålmodighet med de delene av selskapet i Norge som har fått en sjanse til å øke effektiviteten de nærmeste månedene.

Nås ikke disse målene, risikerer enda større deler av REC å bli lagt ned her til lands.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.