KØBENHAVN: En 75 meter høy Vestas-turbin troner majestetisk utenfor Bella Center, og næringslivsfolk gliser bredt mens de lar seg avfotografere foran den. Dette er konferansesenteret hvor klimaforhandlere fra alle verdens land møtes i desember.
Vertskapet ønsker å vise seg fra sin beste side, og grønnvasker nå både byen og landet. København har lovet å bli fossilfri innen 2025. CO2-utslippene skal ned 20 prosent innen 2015.
– Hele Danmark skal bli fossilfritt. Før valget vil vi sette en dato for dette, sier statsminister Lars Løkke Rasmussen fra talerstolen under næringslivskonferansen Nordic Climate Solutions inne på konferansesenteret.
Finpusser imaget
I Københavns gater sykler folk på kryss og tvers langs byens mange og brede sykkelstier. Annonsører markedsfører sin grønne profil i avisene og på reklametavler. Antallet svanemerkede hoteller er doblet på kort tid. På hotellet der vi bor er nøkkelkortet laget av tre, ikke plast.
– Man blir ikke belønnet for sin grønne profil, men man vil bli straffet for ikke å ha det, sier Jens Zimmer Christensen i hotellindustriens organisasjon Horesta ifølge avisen Børsen, som vi blar gjennom over en økologisk hotellfrokost.
Det kan riktignok ligne litt på stormannsgalskap når en ekspert på varemerker tar til orde for å reise en kjempevindmølle på Middelgrundsfortet, et symbol på linje med Frihetsgudinnen i New York, Eiffeltårnet i Paris eller Jesus-statuen i Rio de Janeiro.
Men danskene vil uansett bruke klimatoppmøtet for alt det er verdt.
Alle elsker det grønne
Claus Madsen henger fra seg dressposen på et gelender og dumper kofferten på fortauet. Vi har nettopp spist frokost og er på vei til dag to av konferansen Nordic Climate Solutions. ABBs vindkraftdirektør har god oversikt over det som skjer innen grønn energi i hjemlandet.
– Akkurat nå er det vanskelig å finne noen som synes det er en dårlig ide, sier Madsen.
– Politikerne ser det som en spennende visjon for Danmark som land, for det ligger muligheter i det å være et foregangsland, som eksport av teknologi. Borgerne synes også det er bra.
Det gjør ABB også. De leverer elektrisk utstyr både til vindparker og fjernvarmeanlegg. Det er grunnen til at de har invitert Teknisk Ukeblad og flere energitidsskrifter til København for å studere byen nærmere.
– Vi har jo de offshore vindparkene du ser når du flyr inn til København. Vi er også lengst framme i verden på kombinert varme og kjøling og waste-to-energy. Vi bygger rørnett for kjøling i København for å unngå klassisk air condition. Det er mye teknologiutvikling i København for øyeblikket, som skal showcases før klimatoppmøtet, sier Madsen.
Underjordisk varme
Dagen før dro ABB med seg reporterne ut til ett av Danmarks 260 fjernvarmeanlegg.
– Jeg er her fordi direktøren vår er i Mongolia hos våre samarbeidspartnere, forteller Lars Gullev, styreleder i den danske fjernvarmeforeningen DBDH (Danish Board of District Heating) og daglig leder for Vestegnens Kraftvarmeselskab (Veks).
Utenfor vinduet rager en skorstein 150 meter opp i luften. 563 000 tonn søppel ble brent i fjor her på Vestforbrænding, et av Europas største søppelforbrenningsanlegg like utenfor København sentrum.
Ikke bare idealisme
– I 1973-74 var Danmark og Japan de landene som ble verst rammet av oljekrisen. Over 92 prosent av energien kom fra import av olje og gass. Nå, 35 år senere, eksporterer Danmark olje og gass. Vi er det eneste energieksporterende landet i EU, sier Lars Gullev i DBDH.
Det er altså ikke bare ren idealisme som har gjort Danmark grønt.
Bygger bærekraftig bydel
”Urban planner” står det på navneskiltet til Marcus Horning i selskapet Atkins. Den tynne mannen med nerdebriller står ved E.Ons stand på Nordic Climate Solutions og snakker om Københavns nye bærekraftige bydel Nordhavnen.
– Her er det 40 000 hus som skal planlegges for 50 år, sier Horning.
– Det er viktig hvordan vi gjør det. Byutviklingsplaner er ofte veldig statiske. Vi trenger en mer dynamisk prosess hvor arkitekter, ingeniører og transportsektoren snakker sammen og tar hensyn til ny teknologi.
Integrerer energi i byen
E.On skal levere energi til Nordhavnen, som de gjorde til bydelen Västra Hamnen i Malmø. Der gir en varmepumpe med 10 borehull fem millioner kWh varme og tre millioner kWh kjøling årlig. Vindmøller, solceller og solfangere gir elektrisitet og varme, og organisk avfall fra bydelen gjøres om til biogass.
– Vi prøver å integrere energiproduksjonen i bymiljøet og bygge et bærekraftig nabolag. Dette er et nytt forretningsområde for E.On, og vi ser business i det, sier Anders Olsson i E.On.
Grønn energiklynge
Det er flere som ser næring i det grønne. På møterom 19 i Bella Center retter Anders Eldrup i Dansk Olie og Naturgas (Dong) på brillene før han lanserer Copenhagen Cleantech Cluster (CCC), en fornybarklynge med 162 millioner danske kroner i ryggen. Pengene kommer fra næringslivet selv og fra EUs regionalmidler.
– Oljekrisen i 70-åra ble som en brennende plattform for danskene. Vi fikk ikke kjøre bil om søndagene. Men det ble en spore til noe. Nå er Danmark godt posisjonert for framtiden, sier Eldrup, som vil vri energiselskapet fra 85 prosent fossil energi til 85 prosent fornybar innen 25-30 år.
– Europa må samarbeide
60 aktører står bak CCC, inkludert universitetsmiljøene, vindselskapene Vestas og Siemens og bioselskapet Novozymes.
– Alle land ønsker å bli en del av den nye grønne økonomien, sier Douglas Lloyd i rådgivningsselskapet VB Research, en solbrun ung mann med krøllete hår og grå dress. – I USA har de mye kapital til å utvikle ny teknologi, og de har råd til å feile mye mer enn i Europa. Her har man mye mindre kapital å rutte med. Da må man samarbeide, og det har danskene skjønt.
– Norden må ikke sove
Men det er fortsatt ikke alle som tenker slik. I storsalen på Bella Center tordner energiminister Connie Hedegaard mot publikum:
– Det er ikke nok med en søvnig selger og et powerpoint-show! Skal Norden være med på den grønne bølgen, må de være med nå!
Hun peker på utviklingen i USA, Kina, Tyskland, Sør-Korea. Alle satser stort på grønn energi nå. Til og med oljerike Saudi-Arabia, som bygger verdens største solenergilaboratorium.
– Alt kommer ikke til den som venter, sier Hedegaard.
Fortsatt fossil fjernvarme
Men ikke all energien i Danmark er fornybar. Fjernvarmen fyres fortsatt i stor grad med fossiler som gass, kull og olje, i tillegg til søppel, flis, pellets og jordvarme.
– Sist onsdag lanserte vi en fjernvarmeplan for København-området. Her satser vi på biomasse, jordvarme og sol, fordi vi vil produsere fjernvarme uten fossile energikilder, sier Lars Gullev i DBDH.
Han forteller at danskene skal importere biomasse fra Canada. De vil også bore rør ned til 2700 meters dybde for å hente ut mer jordvarme. I tillegg er det store planer om at landbruket skal levere biogass. Alle koster må tas i bruk hvis man skal bli fossilfri.
Satser på biogass
– Alle må bidra, sier Jens Kirk fra partiet Venstre.
Den lange mannen i mørk dress leder energi- og miljøkomiteen i det danske Folketinget. Han er selv utdannet agronom og driver gård hjemme i Ringkøbing.
– Vi vil gjøre det vanskelig å kjøre bil i København og bygge ut kollektivtrafikken. Vi ønsker mer biogass og vindenergi, som vi lager mye av i Vest-Danmark hvor jeg er fra. Vindkraften kan brukes til å lade opp elbiler billig om natten.
– Danmark har lite olje og vannkraft, og måtte derfor gå en annen retning enn Norge?
– Oljen og gassen i Nordsjøen er borte om 12-15 år, vi trenger andre alternativer. Vi har nå laget en meget, meget stor avtale om grønn energi med landbruket. Vi vil endre Varmeforsyningsloven slik at biogass kan erstatte naturgass, sier Kirk.
Trapper opp konferansen
Også arrangørene av Nordic Climate Solutions tror det neste året vil plassere danskene enda nærmere det grønne sentrum.
– Vi het først Copenhagen Climate Solutions. Så skiftet vil til Nordic Climate Solutions. Neste år vil vi kalle konferansen for World Climate Solutions, sier arrangør Jens Nielsen.