Ekornes' ambisiøse prosjekt om å halvere antall for sømoperatører i produksjonen av Stressless, fortsetter.
Det har Ekornes bestemt, etter at Forskningsrådet har gitt klarsignal.
Mye gjenstår
– Vi har fått til en god del i sømlaboratoriet på Raufoss og i et annet delprosjekt vi har kjørt med et firma i Australia. Vi mener det er sannsynlig å oppnå målet om å halvere den manuelle sømtiden, selv om det gjenstår mye forskning og utvikling til avanserte sømoperasjoner, sier Håkon Raabe ved Sintef MRB i Ålesund.
Raabe leder forsknings- og utviklingsdelen av sømprosjektet, og har vært med siden oppstarten.
Nye oppgaver i 2015
Teknisk Ukeblad fortalte i fjor høst om Ekornes som satser der andre før har feilet. Ved å automatisere "det ikke-automatiserbare", vil Ekornes gi halvparten av sømstaben ved bedriftens hovedkontor nye arbeidsoppgaver innen 2015.
Gjennomsnittlig sømtid per stoltrekk skal reduseres fra 1 time til 25 minutter. Bedrifter i Japan, England, Tyskland og Frankrike har prøvd å automatisere avansert sømproduksjon, uten entydig suksess.
Basisteknologi
– Vi er igjennom første fase. Vi har utviklet en god del basisteknologi og fått bekreftet teknologi i form av at vi har klart å utvikle løsninger for å styre en symaskin i et automatisert miljø. I laboratoriet klarer vi å flytte materiale med robotiserte løsninger. Videre industrialisering av teknologien vil gå på å bedre stabiliteten. Det er en ting at det virker i et laboratorium, men det er noe annet når det skal virke hver dag, sier Raabe.
Les også:
Ekornes vil automatisere sømproduksjonen
Automatisering framfor outsourcing
Dropper norske underleverandører
Sømprosjektets første fase ble avsluttet rundt nyttår. Ekornes, RTIM og Sintef hadde så en stor søknad med totalramme på drøyt 50 millioner kroner liggende inne hos Forskningsrådet. Denne ble godkjent rett før påske.
Spleiselag
Forskningsrådet bidrar med 16 millioner kroner, resten dekkes av Ekornes og de andre prosjektpartnerne.
– Det betyr at vi nå fortsetter videre ut 2011 med fase to i sømprosjektet, sier Raabe.
Bildeserie:
Kan en robot gjøre dette?
Det vanskeligste gjenstår
I praksis vil prosjektet nå bevege seg bort fra ren 2D-søm, eller flat sammensying, over til å håndtere industriell 3D-søm og sammensying av materiale som ikke ligger flatt, og med ulik form. Dette er den vanskeligste delen av prosjektet.
Utfordringen består blant annet i å få til en mer robust sanntidsstyring av maskinprosessene, høyere fleksibilitet i operasjonene, omstilling og innfasing av nye produkter, samt å automatisere håndteringen av materialene i større grad.
Viderefører teknikk
Ekornes fortsetter å samarbeide med Helly Hansen Pro og Amatec. Sistnevnte er leverandør av symaskiner og avansert sømteknologi, og skal være med og utvikle industriversjonene av de automatiseringsløsningene som utvikles på laboratoriene.
Helly Hansen Pro, tidligere Helly Hansen Spesialprodukter, vil også jobbe videre med å utvikle andre typer sammenføyningsteknologi enn søm, blant annet lasersveising.
– Helly Hansen Pro vil være opptatt av å overføre de generelle automatiseringsløsningene til sin type produksjon, sier Raabe.