En av landets fremste eksperter på karbonfiberproduksjon er temmelig sikker på årsaken til skadene på den 35 meter lange katamaranen MS Sollifjell.
– Fartøyet er utsatt for sterkere påkjenninger enn det den var konstruert for. Jeg ser en uheldig konstruksjon med en plate i front på overbygget. Når den utsettes for kraftige belastninger i høy sjø, kan du få slike skader som vi ser her, sier Ulf Kristiansen i Diab AS til Teknisk Ukeblad.
Lett ombygging
Han mener overbygget burde vært designet eller konstruert litt annerledes. Mellom skrogene og under tunnelen er det noe som ser ut som en tverrgående bjelke.
– Selv om designen er litt uheldig, er det fullt mulig å bygge båten så sterk at den likevel skal tåle såkalte «nosedives» – det vil si at fronten dykker hardt ned i bølger, sier Kristiansen.
Han mener det nærmest er utelukket at det er gjort noe galt under støpeprosessen, selv om den danske underleverandøren til Båtservice Mandal ikke har laget katamaraner og så store fartøy tidligere.
– Selv om Tuco mangler noe erfaring med så store jobber, skal de ha såpass god kontroll på prosessen at det neppe er der feilen ligger, sier han. Materialprøver fra båten vil i tilfelle raskt vise om det er støpefeil, sier Kristiansen.
Dokumentasjon kontrollert
Sjøfartsdirektoratet var til stede under støpingen i Danmark og kontrollerte prosessen. Katamaranene er ikke bygget etter noen klassekrav, men er godkjent og sertifisert av Sjøfartsdirektoratet. Det er ifølge direktoratet ikke uvanlig, avhengig av fartøytype.
– Vi har hatt normal dialog med rederi og verft underveis. Vi har gjennomgått dokumentasjon samt vært på inspeksjon ved verftet i Mandal og under støpingen i Danmark. Det er ikke noe av det vi har sett som kan forklare det som er skjedd, sier kommunikasjonsdirektør Eilif Fjon i Sjøfartsdirektoratet.
Samarbeid om utvikling
Båtservice Mandal har levert båten til Veolia Transport, og har to båter til som snart kan leveres. En fjerde, noe mindre båt, er undre støping i Danmark nå. Sertifikatene er foreløpig inndratt.
Skipstypen er utviklet i et samarbeid mellom LMG Marin og Båtservice Mandal.
– Båten er basert på vår Sea Lord skrogdesign, mens LMG Marin har gjort styrkeberegninger og laget produksjonsunderlaget, sier administrerende direktør Bjørn Fjellhaugen i Båtservice Mandal.
Ansatte i rederiet Veolia Transport skal ha advart om uheldig design og konstruksjon av båtene. Kritikken nådde aldri verftet, LMG Marin eller Sjøfartsdirektoratet. LMG Marin har imidlertid foretatt alle beregninger på nytt, og ikke funnet noen feil eller svakheter.
– Vi har snudd hver stein og kan ikke finne noen feil, sier styreformann Torbjørn Bringedal i LMG Marin.
Kort tur
Etter støping i Danmark, blir båtene utrustet i Mandal. Verftet har lang erfaring fra bygging av katamaraner og andre skip i aluminium. Veolia ba i sitt anbud om båter i karbonfiber på grunn av vekt. Båtservice Mandal kunne levere dette i løpet av et snaut års byggetid i samarbeid med danske Tuco Marine Group.
Veolia Transport overtok MS Sollifjell 23. mars. På vei nordover fikk båten 24. mars en alvorlig skade utenfor Møre-kysten. Båten skulle etter påske settes inn i rutetrafikk mellom Harstad–Finnsnes og Tromsø. Mannskapet hevdet det var rolig sjø, mens værdata tyder på tremeters dønninger.
Nesedykk
Ifølge ubekreftete opplysninger skal båten under testing hatt to–tre nesedykk i relativt grov sjø og under stor fart.
– Dersom det stemmer, kan det forklare skaden vi kan se på bildene. Båten må ha hatt større fart enn tillatt ut fra sertifikatene, tror Ulf Kristiansen.
Ifølge Fjellhaugen i Båtservice Mandal, står det oppslått på brua på skipet maksimal tillatt fart i de ulike bølgehøyder.
For stor belastning
– Båten er konstruert for å tåle 1 G ved maks fart ved rolig sjø. Ved 0,5–2 meters bølger, fordobles belastningen. Begrensningene for operasjon står på brua og kan ikke misforstås. Utsettets båten for ekstra smell i forhold til det den er konstruert for, kan skader oppstå, sier Fjellhaugen.
Båten kan imidlertid ikke synke. På grunn av sandwichkonstruksjonen, er oppdriften større enn vekten av det vann som kan trenge inn i skrogene.
Undersøkes
Statens havarikommisjon for transport (SHT) har satt i gang gransking. I kløpet av uka blir båten tatt opp på land i Ålesund og undersøkt nærmere. Utkapp fra skadested skal tas og sendes til analyse.
Ifølge Ulf Kristiansen i Diab vil det ut fra prøvene rakst kunne fastslås om det er noe feil ved materialene eller fra støpeprosessen.
Verftet sier det vil ta en uke å reparere skaden og tilsvarende for å forsterke de andre båtene.