Den håndholdte ultralydmaskinen Vscan ble i fjor kåret til Årets ingeniørbragd av Teknisk Ukeblads lesere og jury. Apparatet er utformet omtrent som en iPod, og én knapp er nok for å få opp bilder av vev og blodstrøm.
Det gir tilgang til ultralydbilder for helt nye grupper, for eksempel kan ambulansepersonell ha klart bilder av pasienten allerede før ankomst til sykehuset.
Les mer: Ingeniørbragden til GE Vingmed
– Teknologi som treffer brukerne
Prisdryss
Nå er Vscan kåret til "Best of what's new" i kategorien helse av det amerikanske teknologimagasinet Popular Science. VInnere i andre kategorier er blant annet store teknologimerkevarer som Apples iPad og Porsche 918 Spyder.
Tidligere har Vscan også blitt kåret til en av årets beste oppfinnelser av Time Magazine.
– Traumeleger har et ordtak: Tid er blod. Jo raskere en lege kan identifisere en skade eller sykdom, jo bedre er pasientens sjanse til å overleve. Ultralyd kan vise leger en pasients hjerteslag eller blod som flommer gjennom en nyre, og nå legger Vscan, bare litt større enn en smarttelefon, verktøyet i hver leges labfrakk, skriver Popular Science i begrunnelsen.
– Vscan gir allerede akuttmedisinsk personell en mulighet til å vurdere interne skader på vei til sykehuset. Leger kan også ta en rask kikk på en persons hjerteflimmer i løpet av minutter, i stedet for å vente timer eller dager på en avtale med en ultralydtekniker. Vscan kan fort bli like allestedsnærværende som stetoskopet, skriver tidsskriftet.
Les også: I teten på ultralyd
I salgAdministrerende direktør Dagfinn Sætre i GE Vingmed Ultrasound, som har utviklet Vscan, sier til Teknisk Ukeblad at det er morsomt med oppmerksomheten, og at det nok gjør at flere får øynene opp for produktet.
Han påpeker imidlertid at det tar litt tid å bygge opp et marked for en nyvinning som dette.
– Nå er det rundt ett år siden dere fikk ingeniørbragden. Hva har skjedd siden da?
– For det første har produktet kommet i produksjon og salg, og tilbakemeldingene fra brukerne er veldig positive. Det fortsetter også å få oppmerksomhet i form av priser, og det er selvfølgelig morsomt, selv om det aller viktigste for oss er at det nå er i salg ute i verden.
Firesifret
Sætre sier at de så langt har produsert et "godt firesifret antall", og at de foreløpig har flest kunder i USA og Japan.
– Vi har kunder verden rundt. Det er også flere norske sykehus og legekontorer som har tatt Vscan i bruk.
– Hvordan er det å ha base i Norge?
– Det som er gunstig for oss, er at vi har en stab med veldig kompetente ingeniører som både er faglig dyktige innenfor sine respektive domener, men som i tillegg er sterke på vår applikasjon, vårt produkt og våre kunder. Miljøet vi har bygd opp og de dyktige ingeniørene som har vært med i veldig mange år er nok hovedgrunnene til at vi har suksess herfra, sier Sætre.
Sjekk ut årets ingeniørbragdkandidater her. Avstemningen pågår frem til og med søndag 28. november.