Den siste tiden har verden vært bekymret for å gå tom for sjeldne jordarter som neodym, cerium, praseodym, dysprosium og lantan (se faktaboks).
Kina har nemlig begrenset sin eksport av sjeldne jordarter. Kina produserer 97 prosent av verdens sjeldne jordarter etter at USA la ned sin produksjon for en del år siden.
Nå anslår japanske geologer at det ligger 80 til 100 milliarder tonn sjeldne jordarter under Stillehavet.
Også norske NGU leter etter metaller og mineraler: Norge 14 prosent kartlagt
Kan utfordre Kina
Det er det britiske tidsskriftet Nature Geoscience som omtaler oppdagelsene. Forskningen er ledet av Yasuhiro Kato ved Universitetet i Tokyo.
– Funnene har en høy konsentrasjon av sjeldne jordarter. Bare en kvadratkilometer av dette kan gi en femtedel av dagens årlige produksjon globalt, sier Kato ifølge BBC.
Men det er krevende å få mineralene opp på land. Funnene er gjort på dybder fra 3500 til 6000 meter under havets overflate.
Etter den siste tids bekymringer for verdens tilgang på mineraler og metaller er en rekke selskaper nå involvert i prospektering på svært dypt vann.
Mye yttrium
De japanske forskerne sier at det er oppdaget en høy konsentrasjon av metallet yttrium, som brukes i LCD-skjermer.
Funnene skal være gjort i nærheten av Hawaii og Tahiti.
Ifølge amerikanske geologiske undersøkelser, USGS, er de globale reservene av sjeldne jordarter 110 millioner tonn. Mye av dette er i Kina, Russland og USA.
Bli med NGU opp i helikopteret på kartlegging i Målselv: