På bordet foran Loyd Arve Nornes (38) står en splitter ny modell av oppfinnelsen hans: En klar sylinder i plast, med to kammer og to metallstempler på innsiden.
Kort forklart, er det et pumpesystem som kan brukes til å måle og blande to væsker i et ønsket blandingsforhold og i en kontinuerlig prosess.
Modellen er unik, noe han har fått bekreftet av undersøkelser gjort i forkant av patentsøknaden, som nå er godkjent. Ideen fikk han da han jobbet med et biodieselanlegg i en stålkontainer i hagen på Karmøy, utenfor Haugesund – fordi han kjedet seg.
Les også: Han er Kongsberg Gruppens svar på Reodor Felgen
Tok ingeniørgrad
Nornes har jobbet offshore i en 2-4-ordning mesteparten av sitt yrkesliv, fram til for 13 måneder siden. Jobben var ikke spesielt utfordrende, så derfor ga han seg selv utfordringer på fritiden.
Dette har blant annet ført til at han nå har betydelig mer utdannelse enn da han startet å jobbe offshore, med et fagbrev i det som tilsvarer dagens bore- og brønnteknikk i bagasjen. Etter å ha fullført påbygg har han studert markedsføring på BI i ett år, han har studert webdesign ett år, han har tatt fagsertifikat i oljehydraulikk og en ingeniørgrad i prosess- og energiteknikk. I tillegg gjenstår kun fagprøven på et fagbrev i prosesskjemi.
Og så har han altså bygget en biodieselfabrikk i hagen.
– Jeg kjeder meg fort, og må hele tiden ha noe nytt å holde på med. Jeg ville gjøre noe som involverte en kjemisk prosess, at det ble biodiesel er i grunnen litt tilfeldig. Jeg kunne sikkert laget såpe for eksempel. Men biodiesel er jo inn i tiden, og jeg har hørt om flere som har prøvd seg på det, med varierende hell, sier han.
2-4-ordningen: Arnhild bestiger fjelltopper, Bjørn maler og Knut kjører rally i Russland
– Målet var å knekke nøtten
Anlegget ble bygget fra bunnen av. Han støpte tanker i plast , og satte det hele sammen med litt hjelp fra broren. Å bygge fabrikken var kjekt, men da han var ferdig, begynte han å kjede seg igjen.
– Å lage anlegget var mye mer spennende enn selve dieselen. Men så var aldri biodieselen selve målet med prosjektet heller. Det var å knekke nøtten, forklarer Nornes.
Derfor ga han seg selv en ny nøtt. I utgangspunktet ble biodieselen laget i batcher, men Nornes ville forsøke å få til en kontinuerlig prosess. Det var her han støtte på en skikkelig utfordring. For til det trengte han noe som blandet matolje med omkring 12 prosent metanol i en vedvarende strøm.
– Jeg lette på nett for å finne noe som kunne gi meg et fast blandingsforhold i en kontinuerlig prosess. Det eneste jeg fant var dyre og teknisk avanserte løsninger. Det viste seg at det ble et større sprang mellom å produsere batcher og kontinuerlig produksjon enn jeg hadde sett for meg, sier han.
Problemstillingen lå og murret i bakhodet til karmøybuen. Resultatet ble pumpen som nå ligger foran ham på bordet.
Les også: Slik fungerer batteriet som endret verden
Tatt inn i inkubator
Karmøybuen forklarer at pumpen hans både er billigere og enklere enn alternativene.
– Den er ikke avansert i det hele tatt. Men ofte er jo det vanskelig å finne noe som er enkelt nok, påpeker han.
Systemet består av to pumper med én motor og ett pumpehus. Ved å flytte pumpehuset nærmere eller vekk fra elektromotoren kan du velge hvor langt stemplene skal skyves inn i pumpehuset. Pumpen er laget slik at det ene stempelet kan stoppe opp, mens det andre skyves videre. Pumpehusets posisjon bestemmer derfor når den ene væsken stopper å strømme, mens den andre fortsetter. På denne måten kan du justere blandingsforholdet fra pumpens designforhold til å pumpe kun den ene væsken.
Tanken var at dette skulle være et prosjekt som forble i hagen til Nornes, men tilbakemeldingene han fikk på pumpen fikk han til å vurdere noe mer.
– Jeg kjørte forbi Ipark i Haugesund på vei til og fra jobb hver dag, og en dag bestemte jeg meg for å dra innom. Jeg viste fram tegninger av pumpesystemet mitt, og siden har det ballet på seg, forklarer han.
Fra Iparks inkubator fikk han hjelp til å søke om penger fra VRI, Forskningsrådets satsing på innovasjon, som innvilget ham 100.000 kroner til å utvikle produktet. Også Innovasjon Norge har støttet prosjektet med 200.000 kroner.
Siden da har han fått gjennomført en forundersøkelse, for å sørge for at pumpesystemet hans er noe helt nytt, og det er kjørt datamodeller, som har verifisert at pumpen vil fungere. I slutten av januar fikk han svar på at patentsøknaden er godkjent uten innvendinger.
Les også: Dette blir fysikkens nye megamaskin
Til bruk i industri
Karmøybuen ser for seg at pumpesystemet hans kan brukes i industri, i utgangspunktet av alle som har en prosess hvor du blander to væsker.
– Det kan være næringsmiddelindustrien, prosessindustrien, det er nært sagt utallige muligheter innen industrien. Pumpesystemet gir en enkel måte å justere blandingsforholdet mellom to væsker på. Utfordringer blir å overbevise potensielle kunder at min løsning er bedre enn den de allerede bruker, understreker Nornes.
Han ser også for seg å kunne lage pumper til engangsbruk, for eksempel til å blande tokomponent maling med.
– En bruk og kast-pumpe, like enkel som den du bruker på såpeflaskene fra butikken. Jeg ser for meg en manuell pumpe, hvor du kan koble til poser med maling og herder eller lignende, sier oppfinneren.
Les også: Kværner har fått Nord-Europas største kran
Solgte barnesmikke i tre land
Oppfinnelser er ikke noe nytt for Nornes. Som ungdom laget han for eksempel en Rube Goldberg-maskin, et system som utfører en enkel oppgave på en komplisert måte, for å skru av lampen på veggen, uten å måtte gå ut av sengen når han skulle legge seg. Og da han begynte på automasjon på videregående, laget han og en medelev en vaffelstekemaskin, som ikke bare ble omtalt på riksdekkende TV, men som de fikk presentere på utdanningsmesser rundt om i landet.
– Jeg har holdt på med slike ting så lenge jeg kan huske, fra jeg var liten og bygget med lego. Men jeg hatet skolen helt fram til jeg begynte på yrkesfag, da gikk det et lys opp for meg, poengterer han.
Og pumpesystemet er heller ikke den første oppfinnelsen han har søkt patent på. Nornes fant for noen år siden opp en barnesmikke, som hindret smokken å falle ut. Inspirasjonen var hans egen sønn, som våknet flere ganger hver natt på grunn av dette.
Smikken ble solgt i butikker i både Norge, Sverige og Danmark, han fikk tilbud om lisensavtaler i Tyskland og USA og snakket med interessenter i Japan.
– Men for meg er det kjekkeste å finne opp ting. Jeg mistet litt gnisten av å tenke på salg, markedsføring og all politikken i det. Og siden det koster å ha patent, så rant det litt ut i sanden til slutt, forklarer han.
Les også: Dette er Google Maps i samarbeid med Lego
Vil finansiere nye oppfinnelser
Det har han ikke tenkt at skal skje denne gangen. Han har lært at en mer tradisjonell forretningsmodell ikke er noe for ham, og målet er denne gangen å få til en lisensavtale, slik at andre kan ta seg av den «kjedelige» biten.
Han håper å kunne tjene nok penger til å finansiere noen av de andre ideene han har.
– Mestringsfølelse er belønning for meg. Jeg har en fantastisk jobb nå, hvor jeg får lov til å arbeide med ideene mine, og finne løsninger på ulike problemer. Så dette trenger ikke bli levebrødet mitt. Men jeg har inni granskauen mange ideer jeg kunne tenke meg å jobbe mer med, utdyper Nornes.
Han har nå har en landjobb som prosjektingeniør i hydraulikk i Marine Aluminium, hvor han også får jobbe med utvikling av nye konsept og ideer for bedriften.
Les også: Terje laget regne-app som ingen forstod
Gode tilbakemeldinger
Pumpesystemet til Loyd Arve Nornes er tatt opp i Ipark Haugesundregionens inkubator. Forretningsutvikler Åse Tveit Samdal forklarer at Nornes tok kontakt tidlig etter at han hadde utviklet ideen.
– For oss er det viktig at vi har tro på at gründeren eller oppfinneren har evner til å gjennomføre et innovasjonsprosjekt. Inntrykket vi har fått av ham er at han er en flink og tillitsvekkende person, som har greie på det han jobber med, sier hun.
De gikk i gang med en prosess for å kvalitetssikre og verifisere ideen. Det ble gjort undersøkelser blant personer med ekspertise på området.
– Etter hvert i prosessen ble vi mer og mer trygge på at dette var noe nytt, og noe som kan ha verdi for flere ulike bransjer. Tilbakemeldingene vi fikk var at dette er en ide som er anvendbar i mange ulike markeder, og at det ikke ser ut til å finnes noen tilsvarende løsning, forklarer Samdal.
Les også: Har snudd aldringen i cellevev
– Enkel og genial idé
Samdal mener at pumpesystemet til Nornes er svært lovende.
– Det er absolutt en lovende idé. Det baserer jeg blant annet på tilbakemeldingene vi får fra potensielle brukere. Når vi presenterer ideen er den første reaksjonen gjerne litt lunken. Men så får de se en film som illustrerer hvordan den virker, og da snur de på flisa med en gang. De synes løsningen er enkel og genial, skryter forretningsutvikleren.
Ipark vil fortsette å følge prosjektet til Nornes tett. Han jobber nå med å få ferdig en prototype, som han kan presentere for potensielle samarbeidspartnere og produsenter.
Les også:
Dette er lunsjpausen som gir deg mest energi
Visste du at bensinen er annerledes om vinteren enn om sommeren?