– Vi har lagt ned mye arbeid for å få dette til. Derfor er vi stolte av at vi er de første som får ovnene godkjent, sier Jøtuls markedsdirektør René Christensen til Teknisk Ukeblad.
Strengt
Det er stiftelsen Miljømerking som forvalter Svanemerket. Svanemerket er en offentlig ordning som gir en tredjeparts miljøvurdering av nye produkter. Kravene deres er mange og strenge, noe som også gjelder for vedovner.
– Luftutslippene er viktige, men virkningsgraden er også kjempeviktig slik at vedkubben blir brukt på riktig måte. Målet er ikke at den skal brenne lengst mulig, men heller at energien i veden blir utnyttet, sier Elisabeth Magnus, som er nordisk områdekoordinator for bygg og oppvarming i Miljømerking.
Lite kjemikalier
Et annet aspekt med vedovnene er at materialene fra underleverandører må være holdbare, ha en viss overflatetemperatur og ikke inneholde miljøfarlige eller giftige kjemikalier. I tillegg er det krav til arbeidsmiljøet: Arbeidere skal nemlig ikke utsettes for farlige løsemidler når ovnene blir produsert. Men ikke nok med det.
– Vi stiller også krav til installasjonshåndbok og bruksanvisning. Det er viktig at produsenten legger til rette for at ovnen installeres og brukes riktig, sier Magnus.
Stor prosess
Det er F160- og F470-serien til Jøtul som har fått det ettertraktede Svanemerket. Markedsdirektør Christensen sier bedriften har lagt om store deler av rutinene for å få det til.
– Vi har gått gjennom alt fra lakk til plater og skruer. Vi har også sjekket alle underleverandører og byttet flere av dem. Det har vært en utfordring, men utslippet til ovnene er nå nede på et knapt merkbart nivå, sier han.