ASKER: Selskapet Titech AS hevder å være verdensledende innen sorteringsmaskiner for blant annet metaller, plast og elektronisk avfall.
Teknologien innen mineralgjenvinning blir stadig mer avansert, og det gjør «urban gruvedrift» mer attraktivt.
– Nå gjenåpner man stengte gruver fordi teknologien gjør det mulig å sortere ut mer av ettertraktede stoffer. Om det er kobber eller sjeldne metaller, det er samme sak, sier direktør Rune E. Marthinussen i Titech til Teknisk Ukeblad.
Tusenvis av enheter
Sammen med SINTEF IKT utvikler selskapet nå sensorer for å sortere stoffer på atomnivå med røntgenfluoresens og røntgentransmisjon. 2500 av selskapets sorteringsmaskiner er i aksjon verden over, inkludert noen få i Norge.
– Det startet faktisk som et prosjekt hos Elopak for å unngå høyere gjenvinningsavgift i Tyskland, sier Marthinussen.
Selskapet utviklet en maskin som analyserte avfall ved hjelp av spektroskopi og sorterte riktig materiale til riktig sted. I dag tilbyr Titech maskiner som bruker infrarødt lys og røntgen til å sortere materialer etter polymer, tekstur og/eller farge, samt skiller ut materialer som metaller, tre og plast.
10 tonn i timen
– En sensor over transportbåndet analyserer hvert enkelt objekt. Ved hjelp av bildeanalyse gir programvaren beskjed til en utskytningsmodul om hvor objektet skal blåses hen, sier Marthinussen.
Han viser en video av et tysk anlegg som sorterer hele 10 tonn avfall i timen med rundt 95 prosent treffrate. Maskinene skiller for eksempel mellom brusflasker av PET, shampooflasker av polypropylen (PP), vindusspylervæskeflasker av polyetylen (PE) og yoghurtbegre i polystyren (PS).
Titech har også enheter som sorterer mineraler innen gruvedrift. Maskinene kan for eksempel sortere ut kull og uran fra andre mineraler med røntgen og radiometriske målinger, eller sortere kvarts og feltspat etter farge. Gull sorteres ut med en kombinasjon av røntgen og fargemåling.
Skryter av SINTEF
Teknisk Ukeblad får også se på Titechs datterselskaps Qvision-enheter som kan måle fettinnhold i kjøttdeig, vanninnhold i sjømat som klippfisk og fettinnhold og farge på oppdrettslaks. Mye av teknologien er utviklet i samarbeid med SINTEF IKT.
– SINTEF har gjort en kjempejobb, sier Marthinussen.
For få år siden kjøpte Tomra selskapet av den tidligere eieren Ferd. Titech har kjøpt opp flere konkurrenter og vokst kraftig. I 2008 hadde selskapet en omsetning på rundt en halv milliard kroner.
Har tro på Asia
– I år har vi solgt maskiner til Argentina, Peru og Kina, sier Marthinussen og viser en oversikt. 750 enheter er i aksjon i Tyskland, 350 i USA og Canada og 250 i Spania/Portugal.
De har nå 75 prosent av det tyske markedet og 60 prosent av markedet i Storbritannia. Nå ser de mot Asia. De har kontorer i Japan og Sør-Korea og har ansatt folk i Kina.
– Ser vi på resirkulering er Europa en god base, men med mindre muligheter for vekst. Asia og Russland er store markeder, det samme er USA som for tiden er vårt største marked, sier Marthinussen.