I fjor delte Kongsberg Automotive Raufoss Couplings og Hydro Aluminium på Karmøy prisen for å være den bedriften i Norge som var best på å bruke lean-prinsipper for å bedre driften.
Hensikten med prisen er å vise hvordan man kan ha effektiv drift i Norge.
Alcoa: «The sexy little thing up north»
Tre nominerte
De som hadde vært best på dette i år, var ifølge prisutdeler Lean forum Norge Fibo Trespo i Lyngdal, Alcoa Mosjøen og Gilje Tre i Dirdal.
Men det ble til slutt Alcoa Mosjøen, som produserer aluminium, som stakk av med prisen.
Verket økte blant annet produksjonen med 9,5 prosent i fjor og har nå gått flere år uten skader og lang tid uten fraværsdager.
Les også: Industrien i sjokk over barbert CO2-kompensasjon
Glad
Det er verkssjef Eivind Mikalsen svært fornøyd med.
– Denne prisen gir energi til et team som tror på dette her, sier han.
– Vi startet med lean i 1998, så vi har egentlig jobbet med denne filosofien i mange, mange år. Vi ser at vi høster av dette i dag. Markedet kollapset jo under finanskrisen, men vi klarte oss. Vi gikk opp igjen i 2010, og nå står vi godt fundamentert i en ekstremt vanskelig tid. Det er på grunn av dette arbeidet, sier han.
Les også: Herfra drar de på Oslo-turné for å rekruttere teknologer
Mindre sløsing
Lean-prinsippene har blitt viktige for mange norske bedrifter de siste årene. Grunnprinsippet med det hele er å fjerne sløsing.
Ett eksempel er lager. Mange har for mye varer på lager, mens andre produserer mer enn de selger. Andre eksempler er redusering av transport, venting og omarbeiding.
Les også: Planene om verdens mest miljøvennlige jernverk kan bli skrinlagt
Fantastisk bedrift
Styreleder Ottar Henriksen i Lean forum Norge delte ut prisen på Fornebu tidligere i dag. Han sier alle kandidatene var gode, men at Alcoa Mosjøen utmerket seg.
– Det er en fantastisk norsk bedrift. De andre bedriftene er også det, men i denne sammenhengen kom vi til at de er et godt eksempel for andre. De har et spesielt godt HMS-arbeid og skiller seg sånn sett ganske klart ut, sier han.
– De er i sterk global konkurranse og jobber livet av seg for å klare å ha produksjon i Mosjøen. De har veldig mange gode trender på produktivitet, hms, sykefravær og ønsker å være en av verdens ledende aluminiumsprodusenter med lean-prinsippene i grunn. Det gjør at de vinner i år, sier Henriksen.
Les også: Gammel teknologi kan gi ny aluminaindustri i Norge
– Norske myndigheter har et schizofrent forhold til utenlandske eiere