KONGSBERG: – Vi har opplevd staten som en langsiktig og god eier. Det vil den fortsatt være selv om det blir med en noe lavere eierandel, sier Qvam til Teknisk Ukeblad.
I forrige uke la regjeringen fram sin eierskapsmelding «Et mangfoldig og verdiskapende eierskap» for Stortinget.
Regjeringen ber Stortinget om fullmakt til å selge seg ned til 34 prosent eierandel i Telenor og Kongsberg Gruppen.
Negativ kontroll
Qvam mener at 34 prosent statlig eierskap og negativ kontroll vil sikre at hovedkontoret Kongsberg Gruppen vil forbli i Norge.
– Vi tror det er viktig å beholde hovedkontorer for våre industrilokomotiver i Norge. De viktige beslutningene blir alltid tatt på hovedkontoret. Skal vi drive kompetansebygging, som norske bedrifter må for å konkurrere, trenger vi et klyngemiljø, sier Qvam.
Les også: LO: Staten bør kjøpe seg inn i norsk teknologi
Muligheter
Aksjesalg kan også medføre at det kommer inn nye selskaper på eiersiden som kan bringe med seg kunnskap, kontakter og ideer som gir nye muligheter.
Han er ikke i tvil om at det kan finnes konkurrenter som kunne tenke seg å kjøpe opp deler av konsernet, både på militært og sivilt område.
– Jeg forutsetter at det finnes beilere til våre virksomheter. Men det er ikke noe i statens nedsalg som skulle indikere oppsplitting eller salg av virksomheter i Kongsberg Gruppen, sier Qvam.
Les også:
– Derfor er norsk leverandørindustri verdensledende