Statoil er med i konkurransen om å bygge ut Danmarks neste havvindpark, Horns Rev 3, kunne Teknisk Ukeblad fortelle i sommer.
Danske energimyndigheter var godt fornøyd med det norske olje- og gasselskapets interesse for dansk havvind. Men nå har danskene begynt å tvile på om Statoil er med videre i anbudskonkurransen, hvor også tre andre energigiganter deltar, Dong Energy, E.On og Vattenfall.
Årsaken er Statoils økonomiske situasjon etter kollapsen i oljeprisen.
Les også: Statoil vurderer å bygge havvindpark i Danmark
Lite sannsynlig
Det danske bransjemediet Energiwatch skriver at Statoil er i en "prekær situasjon hvor lave oljepriser, store utbyggingsplaner innen olje og gass og en markedsverdi, som er omtrent halvert siden årets topp i sommer, gjør det tvilsomt om selskapet vil forsøke..."
Statoil-analytiker Anne Gjøen i Handelsbanken Norge mener det er lite sannsynlig at Statoil velger å gå videre i anbudsrunden.
– Med Statoils cash flow-utfordringer er det ikke sannsynlig. De har nesten lovet et høyere utbytte til aksjonærene selv om oljeprisen har kollapset, skriver Gjøen til Energiwatch.
I februar 2015 må selskapene som ble prekvalifisert av danske Energistyrelsen i mai levere inn bindende bud på Horns Rev 3. Samtidig må søkerne forplikte seg til å bygge ut havvindparken innen 2020.
Havvindparken Horns Rev 3 skal ha en kapasitet på rundt 400 MW og ligge ved Horns Rev utenfor den danske vestkysten.
Les også: Nå kan du få støtte til å installere solceller på taket
Ingen kommentar
I midten av desember spurte Teknisk Ukeblad Statoil om selskapet fortsatt var med i anbudskonkurransen om Horns Rev 3. Da svarte pressetalsmann Morten Eek følgende:
– Det pågår nå en anbudsprosess i forhold til Horns Rev, og jeg ønsker ikke på nåværende tidspunkt å kommentere hvorvidt vi går videre i den eller ei, sa Morten Eek til Teknisk Ukeblad.
Statoil ønsker heller ikke å kommentere det danske nyhetsoppslaget.
Danskene peker også på at Statoil har redusert eierskapet i den britiske havvindparken Sheringham Shoal og i den kommende havvindparken Dungeon.
Les også:
Disse solcellene kan klistres over alt
Her er det flest strømbrudd i Norge