INDUSTRI

Medisineliten på plass i Trondheim

Mellom slagene i konferansesalen på SMIT-konferansen er pågangen på standene til de ulike ultralydproduktene utviklet ved eller utspunnet fra SINTEF, stor.
Mellom slagene i konferansesalen på SMIT-konferansen er pågangen på standene til de ulike ultralydproduktene utviklet ved eller utspunnet fra SINTEF, stor. Bilde: Stein Jarle Olsen
Stein Jarle Olsen
3. sep. 2010 - 13:58

TRONDHEIM: Denne uka går den internasjonale konferansen til det såkalte Society for Medical Innovation and Technology (SMIT) av stabelen i Trondheim.

Tverrfaglig

Mellom 220 og 230 deltagere er på plass i bartebyen, og forskningssjef Toril A. Nagelhus Hernes ved SINTEF er svært fornøyd med oppslutningen som president for konferansen.

– Konferansen har tidligere vært avholdt på steder som Boston, Monterrey, Wien og Amsterdam, og i 2003 ble den avholdt i Oslo. Det spesielle med SMIT-konferansen er at den er tverrfaglig, og omfavner både klinikere og teknologer på en helt annen måte enn de mange spesialistkonferansene, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Til stede er både forskere, leger, helsepersonell, teknologer og industrirepresentanter.

Sterke på forskning

Lege og professor i medisin Erik Fosse, kanskje mest kjent for å ha tatt seg inn i Gaza under konflikten mellom Israel og Hamas i begynnelsen av 2009, sier til Teknisk Ukeblad at man har valgt Trondheim som arena fordi byen har særdeles gode forskningsmiljøer innenfor fagfeltene som er oppe på konferansen.

Eksempler på temaer er ultralydteknologi, simuleringer, nanoteknologi og robotkirurgi. Særlig på ultralyd er trondheimsmiljøet, med SINTEF, NTNU og St. Olavs Hospital, langt fremme.

De benyttet også anledningen til å vise frem nye anvendelser for ultralyd, blant annet gjennom den bærbare ultralydmaskinen VScan, som Teknisk Ukeblad kåret til Årets ingeniørbragd i fjor, og flere andre teknologier som nylig ble klare for markedet eller er under utvikling.

Les mer: Ingeniørbragden til GE Vingmed

Milepæl for bragdvinner

Forskningssjef Toril Nagelhus Hernes ved SINTEF er vertskap for SMIT-konferansen 2010. Her med lege og medisinprofessor Erik Fosse (t.v.) og vitenskapelig ansvarlig for prosjektet Fremtidens operasjonsstue, Hans Olav Myhre. (FOTO: Stein Jarle Olsen)
Forskningssjef Toril Nagelhus Hernes ved SINTEF er vertskap for SMIT-konferansen 2010. Her med lege og medisinprofessor Erik Fosse (t.v.) og vitenskapelig ansvarlig for prosjektet Fremtidens operasjonsstue, Hans Olav Myhre. (FOTO: Stein Jarle Olsen)

– Enorm aktør

Prosjektleder for EU-prosjektet VECTOR, som arbeider for å fremstille en robotpille som kan brukes til diagnostikk på innsiden av tarmen, Mark Schurr, sier til Teknisk Ukeblad at SMIT er et miljø som bare kommer til de ledende områdene i verden når de skal ha konferanser.

– SINTEF er en enorm aktør i denne sammenhengen. De er pålitelige, kreative og definitivt en viktig faktor til at trondheimsmiljøet er en av de ti viktigste aktørene på medisinsk teknologi i Europa.

President Hernes smiler forlegent av skrytet fra Schurr.

– Vi er både stolte av og fornøyde med at SMIT har valgt Trondheim til årets konferanse. NTNU er 100 år i år og St. Olavs ble offisielt åpnet i juni, så dette er virkelig et spesielt år for oss, sier hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.