INDUSTRI

Merck KGA legger over tre milliarder på bordet

Norsk gigantavtale mot smerter.

Full klaff i smertelindring: Menneskene bar den enorme avtalen med farmasigiganten Merck har grunn til å vvære glad. Fra venstre, direktør i Inven2, Ole Kristian Hjelstuen, økonomidirektør at Sørlandet Sykehus, dr. Christian Kersten, forretningsutvikler i Inven2, Jørund Sollid, lege Svein Mjåland, lege Marte Cameron og prosjektleder i Inven2, Jan Solberg.
Full klaff i smertelindring: Menneskene bar den enorme avtalen med farmasigiganten Merck har grunn til å vvære glad. Fra venstre, direktør i Inven2, Ole Kristian Hjelstuen, økonomidirektør at Sørlandet Sykehus, dr. Christian Kersten, forretningsutvikler i Inven2, Jørund Sollid, lege Svein Mjåland, lege Marte Cameron og prosjektleder i Inven2, Jan Solberg. Bilde: Sørlandet Sykehus
22. nov. 2013 - 14:06

Gladnyheten, både for pasienter med sterke smerter og for det norske forskningsmiljøet, begynte ved Sørlandet Sykehus, hvor tre leger oppdaget en udokumentet bieffekt av en cellegift.

De observerte at såkalte EGSR-hemmere, som er beregnet på å stoppe et protein på toppen av celler som forårsaker vill cellevekst, kreft, også lindret sterke smerter. Såkalte neuropatiske smerter, er regnet som et stort problem fordi det ikke finnes gode medisiner som virker på så sterke smerter.

– En av våre pasienter slet med store smerter og fikk et tilnærmet normalt liv da han startet på denne medisinen, sier Dr. Christian Kersten som sammen legene Marte Cameron og Svein Mjåland er en av tre oppfinnere av den nye klassen medisiner, sier administrerende direktør i Inven2, Ole Kristian Hjelstuen.

Les også: Stamceller blir en del av legens verktøykasse

Gikk opp et lys

De tre skjønte for to år siden at den nye virkningen til EGSR-hemmerne kunne bli til en helt ny klasse smertestillende medisin og tok kontakt med Inven2 er Norges største innovasjonsselskap og med spesiell kompetanse innen helsevesenet.

– Vi så rask potensialet i dette og satte prosjektleder Jan Solberg og forretningsutvikler Jørund Sollid på saken. Vi avklarte ganske raskt om det fantes noen patenter på dette feltet og satte i gang en prosess for å søke patenter. Vi søkte en allerede i 2011 og nok en i 2012. Når vi hadde sikret de intellektuelle rettighetene kontaktet vi også Merck som var svært interessert i teknologien, sier administrerende direktør i Inven2, Ole Kristian Hjelstuen.

Les også: Hvorfor stanser hjertet hos noen, og hva gjør et infarkt med hjertet?

Over mange år

Den langsiktige avtalen med Merck gjelder frem til 2032 når patentene løper ut.

Det er anslått at det vil tilfalle de norske rettighetsinnehaverne rundt tre milliarder kroner i løpet av perioden, men det kan bli mer. Det er Norgeshistoriens største lisensavtale på dette området.

– Fra nå er det Merck som styrer utviklingen, men de vil sannsynligvis fortsette å bruke miljøet ved Sørlandet Sykehus i sitt utviklingsarbeid. Merck har som mål å komme på markedet med medisinen i både pille og injeksjonsform i 2019. Frem til de vil de utbetale rundt 800 millioner kroner, sier Hjelstuen.

Les også: Ny metode for å avsløre cerebral parese

Enormt marked

Selv om det ikke finnes gode medisiner mot neuropatiske smerter i dag betyr ikke det at man ikke prøver.

Salget av smertestillende medisiner som benyttes mot slike smerter er på over 20 milliarder dollar årlig. Lykkes Merck i utviklingen, er det dette markedet som de nye medisinene skal ta.

Håper på flere

Inven2-sjefen håper denne avtalen kan stimulere flere norske forskere til å se den potensielle markedsverdien i arbeidet de holder på med.

– Av de rundt hundre lisensene vi har er dette den største, men jeg er sikker på at vi kunne etablert flere store og små avtaler om flere tok kontakt med sine gode ideer. Når det slår ut i milliardavtaler slik som denne tror jeg nok at det vil lokke flere til å tenke på verdien i det de holder på med, sier Hjelstuen

Les også: Nanopartikler i fisk kan gi kur mot tuberkulose

Tredeling

Det er mye penger som skal fordeles og det vil bli gjort etter den gjeldende praksis på området. En tredjedel vil gå til Sørlandet Sykehus. En tredjedel vil gå til oppfinnerne og en tredjedel vil tilfalle Inven2. Vi får anta at de tre oppfinnerne har hatt en god dag på jobben.

Les flere saker om medisinsk behandling:

Snart kan du få sprøytestikk uten smerter

Sjekk fremtidens behandlinger på sykehuset

Vil erstatte dyreforsøk med datasimulering  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.