Fiskeforedlingsbedriften Sinkaberg-Hansen i Nord-Trøndelag har økt bedriftens lønnsomhet ved å gå over til sekstimersskift.
Resultatene fra prøveprosjektet har overgått bedriftens forventninger, og de har nå ingen planer om å gå tilbake til gammel ordning.
Suksess
- Bedriftsøkonomisk har dette helt klart vært en suksess, fordi vi har opplevd en betydelig forbedring i effektivitet og lønnsomhet, sier fabrikkansvarlig Svein Gustav Sinkaberg til Adresseavisen.
Da prøveprosjektet startet i oktober i 2005 hadde bedriften som mål å øke produktiviteten, redusere overtidsbruken, være en attraktiv arbeidsplass, bedre de ansattes helse og redusere sykefraværet.
Sykefraværet ikke ned
Sintef teknologi & samfunn har fulgt prøveprosjektet i over ett år, og konkluderer i en rapport med at bedriften har økt produksjonskapasiteten og redusert overtidsbruken.
I forhold til de ansatte er forsøket imidlertid langt fra entydig positivt.
Sykefraværet har ikke gått ned. Mange har opplevd det som vanskelig å gå over til skiftarbeid, i stedet for å jobbe fra 07.00 til klokken 15.00.
Nå jobber de ansatte skift fra klokken 06 til 12.30 og fra 12.30 til klokken 19. Pausene har blitt færre og intensiteten har økt.
Lavere lønn
I tillegg har bedriften valgt å lønne de ansatte lavere, i motsetning til flere andre forsøk, hvor ansatte har opprettholdt lønnen tross redusert arbeidstid.
Tillitsvalgt for de ansatte organisert i Norsk Nærings- og Nytelsesmedarbeiderforbund, mener at innføring av ordningen har gått bra, men erkjenner at det også finnes ansatte som ønsker seg tilbake til den gamle ordningen.
- Det er delte meninger, særlig fordi en del synes det er vanskelig å tilpasse søvnen til de nye arbeidstidene, sier Anne-Grete Myrvold til avisa.
Mer kvalitetstid
I rapporten konkluderer Sintef med at 40 prosent av de ansatte er for ordningen, 40 prosent er i mot, og 20 prosent oppgir at de har blandede følelser.
Av fordelene med ordningen, trekker de ansatte fram at de har fått mer kvalitetstid med familien og redusert eksponering for helseskadelig fysisk arbeidsmiljø.