INDUSTRI

Norge lite attraktivt for gruvedrift

LITE ATTRAKTIVT: Norsk gruvedrift, her representert ved Sydvaranger gruve i Kirkenes, er lite attraktivt for mineralselskapene verden rundt.
LITE ATTRAKTIVT: Norsk gruvedrift, her representert ved Sydvaranger gruve i Kirkenes, er lite attraktivt for mineralselskapene verden rundt. Bilde: CAMILLA AADLAND
Peder Qvale
6. jan. 2012 - 13:26

Det kommer fram etter at instituttet spurte nærmere 500 firmaer som enten leter etter forekomster, utvikler gruver eller er involvert i mineralindustrien på en eller annen måte.

Scorer lavt

Attraktiviteten til forskjellige land og delstater er målt på en poengskala som går mellom 0 (dårligst) og 1 (best). Naboland som Finland og Sverige gjør det skarpt med henholdsvis 0,66 og 0,65 – mens Norge ender opp med 0,47.

Les også: Kampen om fjellet

Andre prioriteringer

Norsk Bergindustri
Mye av forklaringen på dette er at Norge har brukt mer tid og ressurser på å utvikle olje- og gassindustrien, tror Norsk Bergindustris styreleder Hanne Markussen Eek (bildet).

– Det er nærliggende for oss å sammenligne oss med Sverige og Finland, som scorer høyt i denne undersøkelsen. De har satset på gruveindustrien. Norge satset på å bli et oljeland for 40 år siden, noe som gjorde at all kompetansen ble styrt mot olje. Nesten alt av ingeniører og kompetanse har gått mot oljeindustrien, sier hun.

Les også: Oljebransjen tømmer Norge for ingeniører

På vei opp

Men det er ikke bare dårlig nytt å spore i undersøkelsen.

Fraser Institute, som for øvrig har lang erfaring med undersøkelser av attraktiviteten i verdens gruveindustri, har bare studert Norge i tre år. På disse årene har attraktiviteten økt, blant annet på grunn av frihandel og ryddighet i arbeidsmarkedet.

Samtidig har Sverige og Finland hatt en enda sterkere økning enn Norge på disse feltene.

Les også: 1500 milliarder ligger skjult i fjellene

Risikabelt

Dermed er vi tilbake ved utgangspunktet. Det er nemlig en overvekt av faktorer som gjør norsk gruvedrift lite attraktiv. En av disse er politisk risiko.

I Sverige er det eksempelvis svært lav politisk risiko i forbindelse med investeringer i gruvedrift, mens Norge kan sammenlignes med land som Namibia, Australia og amerikanske delstater som Arizona på dette punktet.

I tillegg viser undersøkelsen at det er knyttet relativt stor usikkerhet til miljøreguleringer og tilgang på arbeidskraft. På begge disse punktene scorer Norge lavere enn nabolandene.

Norsk Industri

Krever handling

Styreleder Eek etterlyser derfor et regelverk som kan gjøre det attraktivt å investere i norske ressurser.

– Vi må ha et forutsigbart regelverk og langsiktige rammevilkår. Det må være lukrativt å investere pengene i Norge. Hele bransjen sitter nå og venter på avgjørelsen rundt Nordic Mining (i Engebøfjellet, journ.anm.) for å se hva som skjer. Dette er syretesten for å se om myndighetene mener det de sier om norsk bergverksindustri, sier Eek.

– Vi har råd til som nasjon å si nei til bergverksindustrien, men samtidig mener jeg at vi som en del av Europa har et moralsk ansvar for å forvalte ressursene våre slik at europeisk industri blir levedyktig, fastslår hun.

Les også:

Tror på nok ingeniører til megafunn

Vil utrede landdeponi for gruvedrift

Helt uenige om sjødeponi

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.